Tusk cere Macedoniei de Nord și Albaniei răbdare în privința deschiderii negocierilor de aderare

Tusk cere Macedoniei de Nord și Albaniei răbdare în privința deschiderii negocierilor de aderare
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2019

Uniunea Europeană (UE) este necesar să deschidă negocieri în vederea aderării Macedoniei de Nord și Albaniei, însă nicio decizie nu va fi luată în zilele următoare, întrucât anumite state membre se opun, a avertizat miercuri președintele Consiliului European Donald Tusk, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Eu personal cred că există o singură decizie de luat: angajarea negocierilor cu Macedonia de Nord și Albania, așa cum recomandă Comisia Europeană”, a subliniat Donald Tusk la finalul unei întâlniri cu președintele macedonean Stevo Pendarovski la Bruxelles, scrie News.ro.

Farmec lansează sistemul de francize și deschide primul magazin Gerovital de acest tip CITEȘTE ȘI Farmec lansează sistemul de francize și deschide primul magazin Gerovital de acest tip

”Însă îmi datorez să fiu onest: nu toate statele membre sunt pregătite să ia decizia de a angaja aceste negocieri în zilele următoare”, a avertizat el.

”Problema, azi, nu mai este dacă, ci când”, a subliniat președintele UE. ”Dacă sunt prudent este pentru că știu că ajungerea la un consens între cele 28 de state membre ia uneori mai mult timp decât aș dori”, a spus el.

Ministrul german al Afacerilor Europene Michael Roth a susținut poziția lui Tusk.

”UE trebuei să-și respecte angajamentele față de Macedonia de Nord și Albania”, a declarat el miercuri într-un mesaj postat pe Twitter.

Alte 13 state membre UE - Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Italia, Bulgaria, Malta, Austria, Croația, Slovenia, Polonia și Slovacia - au cerut deschiderea negocierilor de aderare cu cele două țări, într-o declarație comună.

Însă mai multe state membre - în frunte cu Franța - frânează perspectiva aderării țărilor din Balcanii Occidentali. Ele consideră că UE a comis o eroare printr-o aderare prea rapidă, în ultimii 15 ai, a unor țări din Europa de Est.

O primă dezbatere pe această temă este prevăzută luni, la o reuniune a miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre UE, la Luxemburg.

Comisia Europeană pledează în favoarea unei deschideri rapide a acestor negocieri și ”va face tot ceea ce poate pentru ca o decizie să fie luată în această vară”, a promis săptămâna trecută președintele CE Jean-Claude Juncker, în urma unei întâlniri la Bruxelles cu premierul nord-macedonean Zoran Zaev.

viewscnt
Afla mai multe despre
tusk
macedonia de nord
albania