Ucraina a adoptat o strategie economică prin care speră să câștige independență energetică

Ucraina a adoptat o strategie economică prin care speră să câștige independență energetică
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 mar 2021

Guvernul ucrainean a adoptat o nouă strategie economică, salutată de patronatul producătorilor de gaz locali, menită să transforme Ucraina într-un stat independent din punct de vedere gazier, potrivit S&P Global Platts. Aceasta prevede o reducere a fiscalității și încurajează investițiile în sectorul gazelor naturale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producția ucraineană de gaze a fost constantă în ultimii 25 de ani, de aproximativ 20 miliarde metri cubi pe an, cu 10 miliarde metri cubi sub actualul nivel al consumului intern. În ultimul deceniu, Ucraina și-a redus consumul de la 66 miliarde mc de gaz la 29,8 miliarde mc de gaz.

Ucraina are atât un potențial onshore neexploatat (resursele convenționale, cât și neconvenționale), dar și unul offshore, în Marea Neagră.

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

În acest context, Platts semnalează semnarea recentă de către principala companie producătoare ucraineană, Naftogaz, a unui memorandum de înțelegere cu OMV Petrom pentru proiecte comune de explorare și producție de zăcăminte de gaze din Ucraina. Astfel, potrivit unui comunicat al companiei de stat din Ucraina, Naftogaz și OMV Petrom vor începe să analizeze oportunități de cooperare în cadrul câmpurilor de țiței și gaze din zona ucraineană a Mării Negre.

Naftogaz a obținut, în ianuarie, o licență specială pentru a efectua foraje la blocul Dolphin din Marea Neagră și se așteaptă să investească cel puțin 40 de milioane de dolari în primele 12 luni de implementare a proiectului.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Un alt perimetru concesionat către Naftogaz este Yuzivska din estul Ucrainei, care ar conține, potrivit estimărilor inițiale 4 trilioane mc de gaz și poate produce 20 de miliarde mc/an în următorii 15 ani.

Proiectul ar fi trebuit inițial să fie dezvoltat de Shell, care a semnat un acord cu guvernul ucrainean în ianuarie 2013.

Cu toate acestea, Shell a decis să renunțe la proiect în iunie 2014, la scurt timp după începerea conflictului dintre forțele guvernamentale și grupurile separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei.

Investițiile în explorare au fost extrem de timide în ultimii ani, companiile din domeniu solicitând guvernului ucrainean un climat investițional mai atractiv.

Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment

Ca parte a noii strategii economice adoptate, guvernul ucrainean a promis un regim fiscal mai prietenos, un mecanism favorabil operatorilor de împărțire a producției și facilități pentru atragerea de noi investitori.

În urma adoptării noii strategii, premierul ucrainean Denis Șmihal nu și-a ascuns optimismul.

“Numai investițiile în explorare în următorii 2-3 ani se vor ridica la 10 miliarde de grivni (360 milioane dolari)", a spus Șmihal într-o declarație postată pe site-ul guvernului.

În acest sens au fost semnate acorduri cu Naftogaz pentru concesionarea a patru perimetre (Buzivska, Balakliyska, Berestyanska și Ivanivska) și cu producătorii locali DTEK Oil & Gas pentru blocul Zinkivska, Geo Alliance, pentru blocul Sofiyivska, și Zakhidnadraservis, pentru perimetrul Uhnivksa.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
independența energetică
regim fiscal
investiții