Ucraina afirmă că a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza invaziei ruse

Ucraina afirmă că a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza invaziei ruse
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2022

Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupației ruse din unele regiuni, în sud și est, a anunțat luni Ministerul Agriculturii, care susține însă că acest lucru nu reprezintă "o amenințare pentru securitatea alimentară" a țării, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"În ciuda pierderii a 25% din terenurile cultivabile, structura culturilor însămânțate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul" populației ucrainene, a afirmat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoțki, într-o conferință de presă.

Financial Times: Aprecierea dolarului la cel mai înalt nivel din 2002 a dus la pierderi de miliarde pentru companiile americane CITEȘTE ȘI Financial Times: Aprecierea dolarului la cel mai înalt nivel din 2002 a dus la pierderi de miliarde pentru companiile americane

Potrivit acestuia, "consumul s-a redus, de asemenea, din cauza deplasărilor masive (de populație) și a migrațiilor externe", în afara țării, scrie Agerpres.

Peste șapte milioane de ucraineni s-au deplasat în interiorul țării, conform Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) și a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR). Lor li se adaugă alte 7,3 milioane care au fugit în străinătate, dintre care peste jumătate în Polonia.

În ciuda pierderii deloc neglijabile de terenuri aflate acum sub controlul rușilor, "structura actuală a suprafețelor cultivate (...) nu reprezintă o amenințare pentru securitatea alimentară a Ucrainei", a dat asigurări Vîsoțki în fața presei.

"Agricultorii ucraineni au reușit să pregătească relativ bine însămânțarea înainte de începutul războiului", a adăugat el.

"În februarie, Ucraina a importat deja circa 70% din îngrășămintele necesare, 60% din produsele fitosanitare și circa o treime din cantitatea de carburant necesară" pentru însămânțare, a detaliat el.

Ocupația rusă din mai multe regiuni ucrainene și blocada asupra cerealelor impusă de Flora Rusă de la Marea Neagră i-au forțat totuși pe agricultorii ucraineni "să modifice ce însămânțează și cantitatea", a mai precizat Vîsoțki.

Ucraina dispunea înainte de război de peste 30 de milioane de hectare de terenuri cultivabile, conform World Data Center-Ukraine, un ONG internațional.

Deși consecințele invaziei ruse asupra pieței interne ucrainene par limitate în opinia oficialului ucrainean, imposibilitatea de a exporta cereale în străinătate amplifică temerile privind declanșarea unei foamete în lunile care vin, conform ONU.

"În prezent, între 20 și 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate, iar în toamnă numărul ar putea crește la 70-75 de milioane de tone", a alertat la 6 iunie președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară era al patrulea exportator mondial de grâu și porumb înainte de invazia rusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
teren agricol