Ucraina: Exporturile de cereale au scăzut cu 24%

Ucraina: Exporturile de cereale au scăzut cu 24%
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2023

Ucraina a exportat 6,82 milioane tone de cereale până acum în sezonul iulie 2023-iunie 2024, o scădere de 24% față de un nivel de 8,99 milioane tone în perioada similară din sezonul precedent, arată datele publicate de Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

De asemenea, 153.000 tone de cereale au fost exportate în primele trei zile din octombrie 2023, față de 297.000 tone în urmă cu un an, scrie Agerpres.

Rata inflației din Turcia, la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni CITEȘTE ȘI Rata inflației din Turcia, la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni

Oficialii de la Kiev nu au dat explicații privind motivele scăderii exporturilor.

Traderii și sindicatele din agricultură susțin că decizia Rusiei din iulie, de a renunța la acordul negociat de ONU care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră, și recentele atacuri rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, sunt principalele motive ale reducerii exporturilor.

Cantitățile totale de cereale pe care Ucraina le-a exportat deja în sezonul actual includ 2,7 milioane de tone porumb, 3,4 milioane tone grâu și 625.000 tone orz.

Ucraina poate exporta volume limitate de cereale prin porturile sale mici de la Dunăre și prin granița sa terestră vestică cu Uniunea Europeană.

Ucraina se așteaptă să recolteze 79 milioane tone cereale și semințe oleaginoase în 2023 iar surplusul pentru export în sezonul 2023/2024 totalizează aproximativ 50 milioane tone

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
cereale