Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 ian 2024

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu, a anunțat ministrul Economiei, Yulia Svyrydenko, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În decembrie, exporturile pe cale maritimă au crescut cu 30,7%, comparativ cu luna precedentă, a informat oficialul ucrainean într-o postare pe platforma LinkedIn, potrivit Agerpres.

Rusia vrea să reia, cu străini, și producția de mașini Volga, vechiul brand cu care se plimbau demnitarii comuniști sovietici: „Lada bogatului\ CITEȘTE ȘI Rusia vrea să reia, cu străini, și producția de mașini Volga, vechiul brand cu care se plimbau demnitarii comuniști sovietici: „Lada bogatului". Anterior a fost lansată o limuzină rusească de lux - FOTO

"În total, pe ansamblul anului trecut au fost aproape un milion de tone de bunuri exportate pe cale maritimă", a adăugat Svyrydenko.

Exporturile pe cale rutieră, afectate de blocarea punctelor de trecere a frontierei, au scăzut cu 18,3% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, dar în 2023, comparativ cu 2022, declinul a fost de doar 0,7%, a anunțat ministrul Economiei.

Transportatorii rutieri polonezi, care denunță "concurența neloială" a colegilor lor ucraineni, blochează în continuare mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, de la începutul lui noiembrie. Transportatorii rutieri polonezi cer ca Uniunea Europeană să reintroducă unui sistem care obligă companiile ucrainene să obțină o licență pentru a putea opera în blocul comunitar. Același sistem s-ar aplica și pentru transportatorii rutieri europeni care doresc să intre în Ucraina.

În total, Ucraina a exportat anul trecut 99,8 milioane de tone de bunuri, cu 112.000 tone mai mult decât în 2022, a adăugat Svyrydenko. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
export
economie