Ungaria a atras investiții record, mai ales din China

Ungaria a atras investiții record, mai ales din China
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2024

Ungaria a atras anul trecut investiții record, de peste 13 miliarde de euro, a anunțat ministrul Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, transmite MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Acesta a apreciat că economia mondială s-a confruntat în 2023 „cu crize semnificative”, iar investițiile globale au scăzut cu 12,5% din 2021 în 2022 și cu încă 30% în primul semestru din 2023, ceea ce arată că nivelul investițiilor globale este sub nivelul de dinaintea pandemiei, arată Agerpres.

Hackerii ruși au fost în interiorul gigantului de telecomunicații ucrainean Kyivstar multe luni. Un \ CITEȘTE ȘI Hackerii ruși au fost în interiorul gigantului de telecomunicații ucrainean Kyivstar multe luni. Un "mare avertisment" pentru Occident. Atacul a șters "aproape totul"

Totuși, Ungaria a înregistrat în acești ani investiții record, iar economia țării a atras investiții străine directe (FDI) de 6,5 miliarde de euro în 2022 și de peste 13 miliarde de euro în 2023, sprijinite de subvenții guvernamentale de două miliarde de euro. Investițiile au creat un număr record de locuri de muncă: 19.000, a precizat oficialul ungar.

Cel mai mare investitor străin în Ungaria anul trecut a fost China, iar al doilea mare grup de investitori a fost reprezentat de oamenii de afaceri maghiari. Aceasta înseamnă că Ungaria are acum un sector solid de afaceri, care poate concura cu investitorii străini, a declarat Szijjarto.

VIDEO Rusia recunoaște - și-a bombardat, din greșeală, propriul sat CITEȘTE ȘI VIDEO Rusia recunoaște - și-a bombardat, din greșeală, propriul sat

Nivelul record al investițiilor în Ungaria face ca țara să fie o câștigătoare „a noii ere a economiei mondiale”, a adăugat ministrul Comerțului, indicând atragerea de investiții masive în industria vehiculelor electrice (EV), care definesc noua eră.

Cel mai are producător mondial EV va construi a șasea fabrică în Ungaria. De asemenea, în țară va fi a doua uzină mondială unde vor fi produse baterii pentru EV, a anunțat Szijjarto, ceea ce înseamnă că țara este lider global și „campion european” al industriei auto verzi.

La finele anului trecut, constructorul chinez de automobile electrice BYD (”Build Your Dreams”) - prmul producător mondial și marele rival al Tesla - a anunțat că vrea să se extindă pe piața din Uniunea Europeană (UE) și urmează să construiască o uzină de mașini în Ungaria.

”BYD se pregătește să construiască prima sa uzină de mașini private la Szeged, în Ungaria, marcând o etapă semnificativă către mobilitatea verde în Europa”, a fost anunțul.

Vladimir Putin a confiscat activele celui mai mare dealer auto din Rusia CITEȘTE ȘI Vladimir Putin a confiscat activele celui mai mare dealer auto din Rusia

Prin această nouă uzină de automobile, grupul ”speră să accelereze intrarea vehiculelor de turism cu energie nouă pe piața europeană, să-și aprofundeze prezența mondială și să promoveze în mod activ transformarea verde a infrastructurilor energetice mondiale”, anunță el.

Uzina urmează să fie construită în etape și să creeze mii de locuri de muncă la fața locului, anunță BYD.

Ea ”va fi una dintre investițiile cele mai importante din istoria și economia Ungariei”, se felicită într-un comunicat minitrul ungar de Externe Peter Szijjarto, fără să prezinte cifre.

ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO Atac armat la Praga: Mai mulți morți și zeci de răniți CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO Atac armat la Praga: Mai mulți morți și zeci de răniți

Ungaria este pe cale de a deveni un producător major de baterii de vehicule electrice - a doua în UE, după Germania -, la o uzină uriașă prevăzută tot de un grup chinez, CATL.

Anterior a fost relatat că BYD și statul ungar sunt aproape de momentul la care vor anunța o investiție mare pentru construcția unei uzine de mașini electrice la Szeged, oraș situat la 175 km de Budapesta și 100 de km de Arad. Investiția va fi de ordinul miliardelor de euro și va fi cea mai mare uzină a unui producător auto chinez în Europa, scrie Financial Times.

Discuțiile se poartă de mai multe luni, iar cei de la BYD au avut în vedere mai multe țări europene pentru mega-uzină: Franța, Germania, Spania, Polonia, Ungaria.

DOCUMENT Finanțele aduc clarificări la transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, accize și TVA CITEȘTE ȘI DOCUMENT Finanțele aduc clarificări la transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, accize și TVA

BYD va fabrica și baterii pentru electrice, capitol la care este foarte bună, așa că investiția va fi mare.

Ungaria a atras mari investiții din domeniul auto, datorită politicii promovate de Viktor Orban care oferă subvenții mari. Contează enorm și infrastructura, dar și forța de muncă mult mai ieftină decât în Vest.

Ungaria este parte a proiectului chinez de infrastructură Belt and Road Initiative și unul dintre proiectele care se fac și cu bani din China este noua cale ferată Budapesta - Belgrad.

BYD are o mică uzină de autobuze în Ungaria.

FOTO Rusia a prezentat prototipul mașinii electrice Amber, care a devenit rapid ținta glumelor. Supranumit sarcastic “Tesla Killer” CITEȘTE ȘI FOTO Rusia a prezentat prototipul mașinii electrice Amber, care a devenit rapid ținta glumelor. Supranumit sarcastic “Tesla Killer”

BYD este o companie mamut, având peste 630.000 de angajați, conform propriilor date. Va încheia anul cu aproape două milioane de mașini electrice produse, iar în Europa are în gamă cinci modele, cu prețuri între 30.000 și 72.000 de euro.

BYD a intrat începând cu anul 2022, în mai multe țări europene și, față de acum un deceniu, calitatea mașinilor companiei a crescut mult, sunt și tot mai multe tehnologii pe ele și s-a lucrat mult la capitolul design exterior, iar pentru asta BYD a angajat și designeri europeni.

Cele mai optimiste analize de piață arată că mărcile chineze ar putea ajunge să aibă 15% din piața europeană a mașinilor full-electrice, iar BYD ar putea ajunge să vândă nu câteva mii de electrice pe an, ci 500.000.

viewscnt
Afla mai multe despre
byd
szeged
ungaria