Ungaria a obținut acordul UE pentru a modifica contractul cu rușii pentru extinderea centralei nucleare de la Paks

Ungaria a obținut acordul UE pentru a modifica contractul cu rușii pentru extinderea centralei nucleare de la Paks
scris 25 mai 2023

Ungaria a obținut aprobarea Comisiei Europene pentru a modifica contractele semnate, în urmă cu nouă ani, cu grupul rus Rosatom, pentru construirea a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, a anunțat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost construită în anii '80 de sovietici și furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei. În luna decembrie 2014, Rusia și Ungaria au semnat contractul pentru construcția a două noi unități la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawați. Conform calendarului inițial, construcția ar fi urmat să înceapă în 2018 pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025, scrie Agerpres.

Un ministru rus în vârstă de 46 de ani a murit subit în timp ce se întorcea dintr-o vizită în Cuba CITEȘTE ȘI Un ministru rus în vârstă de 46 de ani a murit subit în timp ce se întorcea dintr-o vizită în Cuba

Însă contractul cu Rosatom a înregistrat întârzieri semnificative iar oficialii ungari au discutat despre posibilitatea modificării contractului pentru a include o companie care să fie responsabilă de managementul proiectului, în ideea de a accelera proiectului, dar până acum au oferit puține detalii cu privire la planurile lor.

"Ieri am obținut undă verde din partea Comisiei Europene. Executivul comunitar a aprobat modificările contractuale pentru noile reactoare ce vor fi construite la Paks, atât cu privire la construcție cât și cu privire la finanțarea contractului", a spus Peter Szijjarto într-un mesaj postat pe Facebook.

În virtutea acordului semnat în 2014 între Moscova și Budapesta, pentru finanțarea proiectului ce va fi realizat de compania rusă Rosatom, Ungaria va primi din partea Rusiei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, cu o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% și 4,9%.

Potrivit lui Szijjarto, acordurile inițiale din 2014 au devenit "oarecum învechite" din cauza modificărilor legale, tehnice și ale mediului fizic, fără a oferi detalii.

În luna aprilie, Szijjarto a făcut o vizită la Moscova unde s-a întâlnit cu oficiali guvernamentali ruși precum și cu reprezentanții Rosatom pentru a discuta despre modificarea contractelor semnate în 2014. Cu această ocazie, Szijjarto a spus că noile reactoare ar putea să intre în serviciu la începutul următorului deceniu, iar lucrările de construcție la scară largă ar putea să înceapă în curând.

Energia nucleară nu este acoperită de sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană în contextul războiului din Ucraina iar Ungaria s-a opus la extinderea sancțiunilor pentru a include și sectorul energiei nucleare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
peter szijjarto
centrala nucleara