Ungaria blochează o declarație a UE critică față de China

Ungaria blochează o declarație a UE critică față de China
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2021

Ungaria a blocat o declarație a Uniunii Europene care critica noua lege chineză a securității în Hong Kong, au declarat doi diplomați, o acțiune ce ar putea submina eforturile de a contesta diminuarea libertăților de către Beijing în fosta colonie britanică, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UE, care își propune să sprijine Marea Britanie și Statele Unite în susținerea drepturilor omului în Hong Kong, ar fi trebuit să adopte prima sa declarație luni, la o reuniune a miniștrilor de externe europeni, dar nu a reușit să obțină acordul necesar din partea tuturor celor 27 de state membre, scrie Agerpres.

Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Cum să reîmprospătezi online aerul și...cifra de afaceri

"Argumentul Ungariei a fost că UE are deja prea multe probleme cu China", a declarat un înalt diplomat al UE pentru Reuters. Un al doilea diplomat a confirmat blocajul și poziția Ungariei. Un oficial european a anunțat că declarația a fost retrasă din procesul de aprobare al UE.

China și UE au impus la 22 martie sancțiuni după legea talionului în urma acuzațiilor Occidentului privind abuzuri ale drepturilor omului în Xinjiang.

Budapesta a sprijinit cu reticență sancțiunile UE luna trecută, numindu-le "inutile" și l-a primit pe ministrul chinez al apărării într-o vizită oficială la câteva zile după decizia Bruxellesului de instituire a sancțiunilor.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Ungaria este un beneficiar important al investițiilor chineze. În trecut, atât Ungaria, cât și Grecia, unde compania COSCO Shipping din China deține un pachet majoritar de acțiuni în cel mai mare port al Greciei, au blocat declarațiile UE asupra Chinei.

Principalul reprezentant al Beijingului în Hong Kong a avertizat puterile străine în această săptămână că vor primi o lecție dacă vor încerca să intervină în gestionarea de către China a hub-ului financiar global, pe măsură ce tensiunile au escaladat între China și guvernele occidentale.

Occidentul afirmă că noua lege a securității din Hong Kong încalcă o promisiune de a menține un grad înalt de autonomie pentru oraș de la revenirea sa în 1997 sub conducerea chineză. Susținătorii Chinei afirmă că legea a restabilit ordinea în urma protestelor de masă antiguvernamentale și anti-China din 2019.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Impasul este ultima lovitură dată credibilității UE ca apărător al drepturilor omului și care inspiră țările să-i urmeze exemplul prin scoaterea în afara legii a pedepsei cu moartea și libertățile pentru presă, a declarat unul dintre diplomați.

De asemenea, el subliniază provocarea UE în echilibrarea legăturilor de afaceri cu China, al doilea cel mai mare partener comercial al acesteia, și capacitatea de a se exprima împotriva represiunilor guvernului chinez în Hong Kong, a avocaților pentru drepturile omului începând din 2015 și asupra musulmanilor uiguri din nord-vestul Chinei.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
ungaria
ue