Ungaria dorește să rămână în regiune destinația numărul unu pentru investitorii chinezi

Ungaria dorește să rămână în regiune destinația numărul unu pentru investitorii chinezi

Foto: hirado.hu

Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2023

Ministrul dezvoltării economice din Ungaria, Márton Nagy, a declarat într-un discurs susținut la o expoziție internațională găzduită de Shanghai că în Europa Centrală, Ungaria este destinația numărul unu pentru investițiile de afaceri din China și dorește să-și păstreze acest statut, relatează MTI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Suntem mândri că, în Europa Centrală, Ungaria este destinația numărul unu pentru investițiile de afaceri chinezești. Iar succesul deschiderii către Est este demonstrat de faptul că, în anul 2023, mai mult de o treime (34%) din investițiile străine directe (FDI) sosesc în Ungaria din țările orientale, în timp ce în anul 2010 erau sub 10%”, a arătat ministrul.

VIDEO Acord Guvern cu reprezentanții băncilor - comisioanele nu vor mai crește. La depuneri de numerar, comisioanele vor fi zero, fără plafon CITEȘTE ȘI VIDEO Acord Guvern cu reprezentanții băncilor - comisioanele nu vor mai crește. La depuneri de numerar, comisioanele vor fi zero, fără plafon

Márton Nagy a ținut un discurs la cea de-a șasea ediție a Expoziției Internaționale de Importuri din China, de la Shanghai. În discursul său, oficialul a subliniat că Ungaria respinge politicile formării de blocuri și urmărește pacea, cooperarea și conectivitatea între Vest și Est, se arată înt-un comunicat transmis de Ministerul Dezvoltării Economice de la Budapesta, scrie News.ro.

În opinia politicianului, inițiativa Chinei “O regiune, un drum” (Noile drumuri ale mătăsii - n.r.) este în prezent cel mai cuprinzător proiect din politica mondială. Márton Nagy a subliniat că, deși există investiții prioritare comune, cum ar fi linia de cale ferată Budapesta-Belgrad, participarea Ungariei la dezvoltarea infrastructurii în cadrul acestui proeict este redusă în comparație cu alte țări. De aceea Ungaria ar trebui să mărească amploarea proiectelor de infrastructură în cadrul BRI – a spus ministrul.

Márton Nagy a subliniat că, în ultima perioadă, relațiile dintre Ungaria și China s-au dezvoltat semnificativ, amintind că la mijlocul lunii octombrie, o delegație la nivel înalt, condusă de premierul Viktor Orbán, a vizitat China, ocazie cu care au fost semnate mai multe acorduri de cooperare, inclusiv cu Banca Industrială și Comercială a Chinei (ICBC).

El a subliniat că Ungaria construiește în prezent un „ecosistem complet” de producție de mașini electrice, cu companii din Est și Vest, care produc împreună motoare electrice, baterii, panouri solare, încărcătoare electrice și mașini complete.

Potrivit lui Márton Nagy, volumul total actual de investiții străine directe, de 100 de miliarde de euro, s-ar putea dubla până în anul 2030.

De asemenea, până în anul 2030, ponderea exporturilor raportată la PIB ar putea ajunge la 100%, iar Ungaria ar putea rămâne printre liderii mondiali în ceea ce privește complexitarea exporturilo\r. Până la sfârșitul deceniului, toate acestea vor ajuta Ungaria să ajungă la 90% din dezvoltarea UE, sustine Marton Nagy. Ministrul a menționat că există trei condiții prealabile pentru un aflux susținut de investiții străine și o politică economică de succes bazată pe acestea. Infrastructura trebuie să fie dezvoltată în continuare, energia trebuie să fie suficientă și ieftină, și trebuie să existe forță de muncă adecvată și calificată.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
investitii
china