Ungaria ia în considerare amendamente de ''apărare a suveranității'' împotriva unor eventuale influențe străine

Ungaria ia în considerare amendamente de ''apărare a suveranității'' împotriva unor eventuale influențe străine
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 sep 2023

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, intenționează să prezinte 25 de amendamente legislative într-un așa-numit "pachet de apărare a suveranității" împotriva unei posibile influențe străine, în special în cazul partidelor și al presei, relatează EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Independența Ungariei trebuie apărată cu toate instrumentele pentru a face imposibile încercările străine de a influența (afacerile interne ale Ungariei)", a declarat duminică Mate Kocsis, liderul grupului parlamentar al Fidesz, la postul public de radio Kossuth.

Tranzacție nouă pe piața automatelor de cafea din România - Concernul austriac café+co își vinde business-ul local CITEȘTE ȘI Tranzacție nouă pe piața automatelor de cafea din România - Concernul austriac café+co își vinde business-ul local

Potrivit lui Kocsis, Fidesz, condus de premierul (ultranaționalist) Viktor Orban, ar urma să prezinte un pachet legislativ care ar viza politicieni, partide, organizații neguvernamentale și mass-media care primesc sprijin din străinătate, scrie Agerpres.

Deși deocamdată nu se cunoaște conținutul concret al respectivului proiect de lege, conform portalului 444.hu, Fidesz a justificat acest proiect prin faptul că, la alegerile precedente, unele partide de opoziție ar fi primit sprijin din străinătate.

Kocsis a dat de înțeles că modificările avute în vedere ar obliga toate mișcările civice care participă la alegeri să se supună acelorași norme de audit, de funcționare și de finanțare care se aplică partidelor politice oficiale.

Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a reacționat afirmând că "este foarte periculos să sugerezi că puterile străine vor să se amestece în afacerile interne ale Ungariei", iar așa-zisele amenințări să fie utilizate pentru a restrânge dreptul la libera exprimare, relatează același portal.

Cea mai bună zonă de locuit în București CITEȘTE ȘI Cea mai bună zonă de locuit în București

În 2017, guvernul Orban și majoritatea sa parlamentară au adoptat deja o lege care a obligat ONG-urile care primesc mai mult de 23.000 de euro din străinătate să furnizeze o listă a donatorilor și să se definească drept "organizații finanțate din străinătate".

Patru ani mai târziu, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că aceasta încalcă legislația UE, legea a fost abrogată, amintește EFE.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
suveranitate