Ungaria nu va renunta la suveranitatea sa națională în favoarea UE, spune ministrul de Externe de la Budapesta

Ungaria nu va renunta la suveranitatea sa națională în favoarea UE, spune ministrul de Externe de la Budapesta
scris 13 sep 2017

Ungaria nu va renunta la suveranitatea sa națională în favoarea Uniunii Europene și va continua să lupte împotriva sistemului de cote de refugiați, a declarat ministru de Externe Peter Szijjarto pentru Reuters.

Proprietarii firmelor cu flote de transport apasă pedala afacerilor, soluțiile digitale permit dezvoltarea business-ului CITEȘTE ȘI Proprietarii firmelor cu flote de transport apasă pedala afacerilor, soluțiile digitale permit dezvoltarea business-ului

În condițiile în care UE se lansează într-o dezbatere intensă privind o integrare mai profundă după ieșirea Marii Britanii, în 2019, Szijjarto consideră că cedarea din prerogativele naționale nu este calea ce trebuie urmată, scrie News.ro.

Comentariile sale subliniază rezistența cu care se vor confrunta, probabil, susținătorii unei integrări mai strânse și mai profunde - în special președintele francez Emmanuel Macron – din partea membrilor naționaliști.

IKEA investește 90 milioane euro în primul său magazin din Slovenia CITEȘTE ȘI IKEA investește 90 milioane euro în primul său magazin din Slovenia

“Cu siguranță nu sunt de acord cu această abordare, potrivit căruia, cu cât există mai puțină suveranitate la nivelul statelor membre, cu atât mai puternică va fi UE. Cred că este o fundătură”, a atras atenția Szijjarto.

Guvernul de dreapta al premierului Viktor Orban, care prezidează în present Grupul de la Vișegrad, format din patru țări central-europene, a fost unul dintre cei mai vocali critici ai politicții UE privind migrația și ai ceea ce percepe drept tentative ale Bruxelles-ului de a eroda suveranitatea statelor membre.

Szijjarto a precizat, însă, că un domeniu în care Ungaria susține o abordare comună este apărarea, deoarece organizarea unei armate europene ar consolida statele member, în beneficiul întregului bloc comunitar.

Însă politica de impozitare, de exemplu, ar trebui să rămână în atribuțiile statelor membre, pentru că este o chestiune de competitivitate. Ungaria are una dintre cele mai mici cote de impozitare pentru veniturile personale – 15% - și un impozit pentru companii de numai 9%.

Întrebat dacă Ungaria ar putea accepta un ministru de finanțe și un buget comun pentru UE, oficialul a răspuns : “Înțeleg că, dacă acesta este un scenariu, în primul rând poate fi numai un scenariu pentru Zona euro, iar cum noi nu suntem membri ai Zonei euro, această chestiune va fi decisă fără a ni se cere opinia”.

Însă miercuri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat în discursul despre starea Uniunii o viziune economică ce include un ministru de Finanțe pentru toată UE.

Ungaria nu și-a fixat o dată pentru adoptarea monedei unice euro.

-       - “VOM LUPTA”-

Szijjarto a respins idea că Ungaria sau Polonia, o altă țară cu un Guvern eurosceptiv , devin tot mai isolate în UE sau că Slovacia și Cehia se îndepărtează de Grupul de la Vișegrad, cunoscut și ca V4.

“Sunt multe tentative de a sparge unitatea V4, dar vor rămâne fără succes”, a spus el, adăugând că statele din Grupul de la Vișegrad sunt ferme pe poziția de a respinge cotele de migranți. Supă întâlnirea miniștrilor de Externe de săptămâna trecută, din Estonia, “toată lumea a dat asigurări că vom lupta și nu vom renunța la pozițiile noastre privind migrația ilegală și privind cotele”, a insistat șeful diplomației ungare.

Peste 1,5 milioane de refugiați au ajuns în Europa din 2015, dintre care mulți fug de războaiele din Orientul Mijlociu. Instanța supremă a UE a decis săptămâna trecută că statele membre trebuie să accepte cotele de refugiați și să își preia partea, respingând o sesizare depusă de Slovacia și Ungaria.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut Ungariei să implementeze rapid decizia instanței, dar Szijjarto a descris-o drept o decizie politică “foarte periculoasă ».

“Această decizie nu obligă Ungaria la nimic, pentru că această decizie nu se referă la faptul că Ungaria trebuie să primească migranți începând de mâine”, a spus oficialul.

“Vom lupta întotdeauna împotriva cotelor obligatorii, nu ne vom ascunde niciodată opinia că migrația ilegală reprezintă o amenințare enormă pentru Europa, iar această poziție rămâne poziția noastră, indifferent de presiunea care se exercită asupra noastră”, a conchis el. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
uniunea europeana