Uniunea Europeană intervine și ajută Muntenegru să-și plătească datoriile către China. Proiect controversat de autostradă

Uniunea Europeană intervine și ajută Muntenegru să-și plătească datoriile către China. Proiect controversat de autostradă
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iul 2021

Instituțiile financiare din Uniunea Europeană sunt pregătite să ajute Muntenegru cu datoria sa de 1 miliard de dolari către China, datorie acumulată printr-un proiect controversat de autostradă. Cum s-a păcălit statul vecin puteți vedea AICI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Milojko Spajic, Ministrul Finanțelor din Muntenegru, a declarat că acest credit cu dobândă redusă va ajuta guvernul să economisească și să cheltuiască mai puțin pe dobânzile către China. Acesta le-a spus parlamentarilor că nu poate menționa încă de la care instituție se vor împrumuta, din cauza unui acord de confidențialitate, scrie Adevarul.  

Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România CITEȘTE ȘI Cum au crescut olandezii de la FERM afacerile din România

O sursă de la Bruxelles a declarat pentru Europa Liberă că acest acord pentru credit este aproape finalizat și va fi co-semnat de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Acest acord de refinanțare ar putea încheia nesiguranța din Muntenegru pe fondul datoriilor externe. UE va folosi o combinație de fonduri de la Banca Germană de Credit pentru Reconstrucție, Agenția de Dezvoltare Franceză, și Banca de Investiții CDP din Italia pentru a ajuta guvernul muntenegrean.  

Muntenegru a apelat la ajutorul Uniunii Europene încă din primăvara anului 2021, cerând sprijin pentru returnarea împrumutului. Apelul către Uniunea Europeană a rămas fără răspuns. Fosta țară iugoslavă este unul dintre candidații la aderarea la Uniunea Europeana cu șanse mari de acceptare a dosarului.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Autostrada, care este încă incompletă în ciuda întârzierilor continue, nu a justificat încă împrumutul gigantic de la chinezi. Acest ajutor ar trebui să ajute imaginea Bruxelles-ului în Balcani”. Muntenegru a împrumutat un miliard de dolari din China în 2014, pentru a-și finanța prima porțiune dintr-o nouă autostradă lungă de 163 de km către Serbia. Proiectul are trei secțiuni, iar împrumutul chinez acoperă primii 41 de km.  

Prima secțiune a autostrăzii trebuia să fie gata în 2019 - întârzierile și pandemia au împins data la 30 noiembrie 2021. Proiectul a picat mai multe studii de fezabilitate, dar a primit aprobarea premierului de atunci, Milo Djukanovic, care a decis să se împrumute de la Beijing. Djukanovic este acum Președintele Muntenegrului. Guvernul actual este format din partide de opoziție care s-au opus proiectului de la început și caută de câțiva ani o soluție pentru finanțare.  

China a finanțat proiectul cu 1 miliard de dolari prin intermediul unei bănci afiliate companiei de stat China Road and Bridge Corporation, dar Muntenegru a cheltuit întreaga sumă în 6 ani. Autostrada nu a fost construită complet, ea având acum aproximativ 41 de km.   Muntenegru trebuie să returneze prima tranșă din împrumutul acordat de China în iulie 2021, dar nu dispune de fondurile necesare. În baza contractului, transmite Euronews, statul poate ajunge în situația gravă de a fi nevoit să cedeze suveranitatea unei părți din teritoriul național în favoarea Chinei.  

Guvernul din Muntenegru, o coaliție fragilă care abia controlează o majoritate din Parlament, se confruntă în paralel cu multe alte probleme economice și politice. Economia națională este dependentă de turism și a scăzut cu 15,2% în 2020, din cauza pandemiei. Previziunile curente arată că economia muntenegreană ar putea crește cu 9% în acest an.  

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Un sfert din datoriile externe ale Muntenegrului, 103% din PIB, sunt către China. Guvernul de la Beijing a aprobat amânarea primei tranșe de refinanțare a împrumutului, din iulie 2021 la sfârșitul anului viitor. Potrivit experților, prezența UE în Balcani depinde de soluția pe care o vor oferi pentru împrumutul Muntenegrului. Această ofertă va arăta cât de dispuși sunt liderii europeni să combată influența crescândă a Chinei în periferia europeană. 

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
muntenegru
china