Vânzare de acțiuni de 1,3 miliarde de euro la Allegro, cea mai mare platformă de e-commerce din Polonia. Creșterea companiei, amenințată de Amazon

Vânzare de acțiuni de 1,3 miliarde de euro la Allegro, cea mai mare platformă de e-commerce din Polonia. Creșterea companiei, amenințată de Amazon
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 18 mar 2021

Cei mai importanți acționari ai Allegro, cea mai mare platformă de e-commerce din Polonia, vor să atragă 4,9 miliarde de zloți polonezi (1,3 miliarde de euro) din vânzarea de acțiuni ale companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Oferta vizează acțiuni deja emise și nu reprezintă o majorare de capital, ci o reducere a participației deținute de 3 acționari ai Allegro: Permira Holdings, Cidinan Sarl (deținut de Mid Europa Partners) și Mepinan Sarl (deținut de Cinven). Pachetul vândut reprezintă peste 7% din capitalul companiei.

Anterior vânzării, cei trei acționari dețineau aproape 70% din Allegro.

MOL semnează o nouă achiziție pe nișa restaurantelor - va cumpăra 9 restaurante sub brandul Marché CITEȘTE ȘI MOL semnează o nouă achiziție pe nișa restaurantelor - va cumpăra 9 restaurante sub brandul Marché

Vânzarea are loc în contextul în care gigantul Amazon și-a anunțat planurile de a intra pe piața poloneză, notează Bloomberg. La începutul lunii, Allegro a anunțat ținte de creștere dezamăgitoare pentru investitori, în contextul în care anticipează intensificarea competiției. După o evoluție spectaculoasă în trimestrul patru (veniturile au crescut cu peste 60%, iar profitul net s-a dublat), evoluția Allegro ar urma să încetinească în acest an.

În toamnă, compania poloneză s-a listat pe bursa de la Varșovia, operațiune în cadrul căreia a fost evaluată la 9,8 miliarde de euro. Listarea Allegro a reprezentat cel mai mare IPO din istoria bursei de la Varșovia.

Fondurile de private equity Cinven, Permira și Mid Europa, care au cumpărat Allegro în ianuarie 2017 pentru suma de 2,75 miliarde de euro, au atras 7,85 de miliarde de zloți polonezi (1,76 miliarde de euro) în carul IPO-ului.

Fondată în 1999, Allegro este cea mai mare platformă de comerț electronic din Polonia, cu peste 20 milioane de conturi înregistrate și mai mult de 25 milioane de produse vândute lunar.

viewscnt
Afla mai multe despre
allegro
e-commerce
platforma
vanzari online
actiuni allegro
amazon
amazon polonia