VIDEO Proteste în Georgia: Protestatarii au încercat să intre în Parlament pentru a opri discursul unui parlamentar rus

VIDEO Proteste în Georgia: Protestatarii au încercat să intre în Parlament pentru a opri discursul unui parlamentar rus
scris 21 iun 2019

Proteste de amploare au avut loc în Georgia față de un discurs ținut de un parlamentar rus, iar protestatarii au încercat să pătrundă în clădirea parlamentului, conform BBC.

Poliția a oprit protestatarii, folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, conform relatărilor.

Tensiunile au ajuns în punctul maxim în momentul în care Sergei Gavrilov a ținut un discurs în fața unor parlamentari din țări creștin-ortodoxe, scrie News.ro.

Statul ajunge la peste 10% din sistemul bancar, după achiziția Băncii Românești de către Eximbank. Care poate fi prețul CITEȘTE ȘI Statul ajunge la peste 10% din sistemul bancar, după achiziția Băncii Românești de către Eximbank. Care poate fi prețul

Gavrilov participa la Adunarea Interparlamentară Ortodoxă (IAO), o instituție creată de parlamentul grec în 1993 pentru a îmbunătăți relațiile dintre parlamentarii creștin-ortodocși.

Parlamentarii georgieni din opoziție au cerut proteste ca răspuns la decizia lui Gavrilov de a ține discursul de pe locul președintelui parlamentului.

Gavrilov a vorbit în rusă, stârnind furia politicienilor, iar cetățenii s-au opus cu fermitate prezenței Rusiei în țară.

În jur de 10.000 de protestatari au cerut demisia președintelui parlamentului Irakli Kobakhidze și a altor oficiali și au rupt cordonul poliției din capitală.

Rusia și Georgia se află în conflict după ce Rusia a ocupat regiunile Abkhazia și Ossetia de Sud în 2008.

Moscova le recunoaște ca state independente iar trupe rusești sunt prezente în regiune din 2008.

FOTO SPION Renault Captur: noua generație a SUV-ului a fost fotografiată fără camuflaj CITEȘTE ȘI FOTO SPION Renault Captur: noua generație a SUV-ului a fost fotografiată fără camuflaj

În urma protestelor de joi, 39 de polițiști și 30 de protestatari au fost internați în spital, fiind răniți, conform unui consilier al premierului Mamuka Bakhtadze, relatează AFP.

Unii dintre protestatari fluturau steaguri UE și aveau pancarte pe care scria „Rusia este o forță ocupantă”.

Giga Bokeria, un parlamentar din opoziție al partidului Georgia Europeană, a declarat pentru AFP că adunarea din fața parlamentului a fost „un protest spontan al cetățenilor obișnuiți”.

În parlament, legislatorii din opoziție au cerut ca președintele parlamentului, ministrul de Interne și șeful serviciilor de securitate ale statului să demisioneze.

Sesiunea a fost suspendată iar Gavrilov a părăsit țara, conform rapoartelor.

„A fost o palmă peste față dată istoriei Georgiei”, a declarat Elene Khoshtaria, membră a opoziției.

viewscnt
Afla mai multe despre
georgia
proteste