VIDEO Zelenski i-a dat o replică tăioasă președintelui Bulgariei, care nu e de acord cu înarmarea Ucrainei

VIDEO Zelenski i-a dat o replică tăioasă președintelui Bulgariei, care nu e de acord cu înarmarea Ucrainei
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iul 2023

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat o replică tăioasă omologului său bulgar, Rumen Radev, cu care s-a întâlnit la Sofia, declarațiile, surprinse de camerele de luat vederi, intervenind după ce președintele Bulgariei a numit războiul din Ucraina „conflict” și și-a reiterat public împotrivirea de a trimite arme Kievului din stocurile naționale, relatează POLITICO și presa bulgară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Volodimir Zelenski a vizitat joi Bulgaria în mare parte pentru a se întâlni cu administrația pro-NATO și pro-UE a noului prim-ministru Nikolai Denkov, care a sprijinit exporturile de arme către Ucraina și explorează, de asemenea, modalități de a-i vinde echipamente nucleare civile. Dar întâlnirea cu președintele Rumen Radev, fost șef al forțelor aeriene cu simpatii față de Rusia și echivoc față de NATO, a decurs mai rău decât se aștepta, scrie POLITICO.

Ford E-Transit, lider pe piața de van-uri electrice, Stellantis domină segmentul electric, cu cele trei mărci ale sale CITEȘTE ȘI Ford E-Transit, lider pe piața de van-uri electrice, Stellantis domină segmentul electric, cu cele trei mărci ale sale

Așezați de o parte a unei mese lungi din lemn, față în față cu oamenii lui Radev, membrii delegației ucraineane, îmbrăcați în kaki, au rămas cu fețele impasibile, având doar ocazional unele grimase și luând notițe, în timp ce președintele bulgar spunea că nu există „o soluție militară” la acest „conflict” și că nu poate fi rezolvat prin acumularea de arme, scrie News.ro.

Răspunsul lui Zelenski a venit prompt și tăios: „Acesta este cu siguranță un război. (...) Doamne ferește să vi se întâmple vreo tragedie și să trebuiască să fiți în locul meu”, a spus el. „Dacă oamenii cu valori comune nu vă ajută, ce veți face? Ați spune: Putin, te rog, ia din teritoriul bulgar? Nu! Dumneavoastră, ca un președinte adevărat, sunt sigur că nu ați permite un compromis cu independența și suveranitatea țării. Este dreptul dumneavoastră să nu sprijiniți ajutorul pentru Ucraina. Dar eu chiar mi-aș dori să mă înțelegeți corect”, a spus Zelenski cu o notă de indignare și sarcam, în timp ce un Radev stânjenit își refugia când și când privirea în hârtiile din fața lui.

Președintele bulgar, vizibil tulburat și surprins de indignarea lui Zelenski, a cerut apoi camerelor de televiziune să părăsească încăperea din palatul prezidențial unde avea loc întâlnirea.

Zelenski l-a criticat pe Radev pentru că a descris invazia Moscovei drept un „conflict”, ferindu-se să-i spună „război”, și pentru afirmațiile vagi că prin înarmare, „își extinde dimensiunea spațială” și că ar trebui căutată o soluție diplomatică. Zelenski a subliniat că Kremlinul a lansat un „război de anihilare împotriva ucrainenilor și a altor țări” și a spus că guvernul de la Sofia – aflat în dezacord cu Radev – are dreptate să-i furnizeze arme.

„Vreau să vă spun, de asemenea, că orice ar avea armata dumneavoastră în materie de muniție, nu va fi suficient să lupți cu Federația Rusă. Nu aveți o armată rea, oamenii voștri sunt buni, dar nu ar fi suficient ca să lupți împotriva a 160 de milioane de oameni. De aceea este bine să dăm arme, ca să ne putem apăra pe noi înșine și pentru ca războiul să nu vină la dumneavoastră”, a explicat el.

Nordis Group anunță vânzări de peste 137 milioane lei în primul semestru al anului 2023 CITEȘTE ȘI Nordis Group anunță vânzări de peste 137 milioane lei în primul semestru al anului 2023

„Ucraina și NATO ar trebui să aibă valori comune. Nu poate fi altfel”, a adăugat Zelenski. „Nu puteți sprijini Rusia și susține o poziție de echilibru, pentru că Rusia vrea să distrugă NATO, vrea să distrugă Europa și Uniunea Europeană; acestea sunt scopurile lor. M-ați înțeles?" - a încheiat președintele ucrainean.

În cele din urmă, Radev a sugerat că are o propunere, dar a cerut camerelor TV să plece din încăpere înainte de a continua.

CE A SPUS RADEV ȘI CUM I-A RĂSPUNS ZELENSKI

În cuvintele de deschidere din timpul întâlnirii lor, șeful statului bulgar îi explicase lui Zelenski că acest „conflict își extinde dimensiunea spațială, capătă noi dimensiuni”, că „ostilitățile devin din ce în ce mai dure, tot mai mulți oameni mor,” inclusiv „reprezentanți ai comunității bulgare”. - un subiect sensibil pentru Bulgaria. El a invocat și „ce se întâmplă la centrala nucleară Zaporojie”.

Radev a spus clar că se teme că ar fi diminuate rezervele forțelor armate bulgare, dacă ar fi furnizate echipamente militare Ucrainei. „Sustin în continuare că acest conflict nu are o soluție militară și că tot mai multe arme nu îl vor rezolva”, a declarat președintele bulgar. El a cerut „să se acorde atenție efortului consecvent de detensionare, de încetare a focului și de a căuta o soluție pașnică prin mijloacele diplomației. „Știu cât de greu este, dar trebuie să muncim (...), mai ales în lumina legăturilor istorice și culturale profunde dintre popoarele noastre”, a adăugat Radev, potrivit novinite.com.

După ce președintele Rumen Radev a numit „conflict” ceea ce se întâmplă în Ucraina, Volodimir Zelensky a răspuns: „Mulțumesc poporului bulgar pentru că a adăpostit un număr mare de ucraineni. Bulgarii știu că acesta nu este un conflict, ci un război. Oamenii fug. Un război care se petrece pe pământul nostru. Știm foarte bine că acesta nu este un conflict".

Tesla: Autoritatea de reglementare din SUA cere mai multe detalii despre Autopilot CITEȘTE ȘI Tesla: Autoritatea de reglementare din SUA cere mai multe detalii despre Autopilot

Referitor la îngrijorarea lui Radev cu privire la ce se întâmplă la centrala nucleară, el a adăugat: "Ocuparea centralei de la Zaporojie nu este niciun conflict. Este un război pentru epuizarea Ucrainei, pentru masacrarea ucrainenilor, a cetățenilor altor țări”.

"Vladimir Putin nu face doar război, nu se va odihni până nu ne ucide. Nu poți negocia cu el. În 2014-2015, au existat mai multe acorduri prin care Franța și Germania au inclus Rusia. Dar obiectivul Moscovei s-a dovedit a fi câștigarea de timp pentru a se înarma ca să ne distrugă. Nu există alt motiv. Vrem doar să trăim" - a punctat Zelenski.

După remarcile lui Radev despre necesitatea de a căuta o soluție prin diplomație, Zelenski a obiectat din nou: „Ce diplomație ar trebui să mai folosim?” El a dat din nou exemplul centralei Zaporojie - un subiect pe care „ONU comunică cu Rusia”. „Rușii au capturat sediul pentru a provoca o criză... Ce alte eforturi diplomatice? Nu poți spune că Ucraina blochează ceva acolo”, a menționat Zelenski.

Următorul exemplu a fost acordul referitor la cerealele din Ucraina. Potrivit lui Zelenski, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și secretarul general al ONU António Guterres „nu știu ce să facă”. „Rusia se gândește în fiecare zi cum să împiedice să iasă grânele. Noi nu controlăm acest coridor, Rusia l-a confiscat încălcând legea, în apele noastre teritoriale. ONU nu poate ajunge la un acord cu Rusia. Vedeți, acesta este ideea”, i-a explicat Zelenski lui Radev.

viewscnt
Afla mai multe despre
rumen radev
volodimir zelenski