Viktor Orban: UE este un pitic care impune sancțiuni împotriva unui gigant - Rusia

Viktor Orban: UE este un pitic care impune sancțiuni împotriva unui gigant - Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2022

Politica de sancțiuni a Uniunii Europene împotriva Rusiei este „primitivă în execuție și catastrofală în efect”, a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orban într-o discuție la Berlin.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În cadrul unui podium de discuții cu Alexander Marguier, redactor-șef al revistei politice Cicero, și Holger Friedrich, proprietarul Berliner Zeitung, Orban a spus că o „politică adecvată de sancțiuni” ar fi oprit creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie și economiile europene nu s-ar confrunta cu ruina, scrie Agerpres.

Gazprombank a decis să își înceteze activitatea în Elveția CITEȘTE ȘI Gazprombank a decis să își înceteze activitatea în Elveția

Politica de sancțiuni a UE „ignoră valorile europene”, distruge economiile germană și ungară, în timp ce „ajută Moscova să câștige tot atâtea venituri din energie în șase luni cât obținea anterior într-un an”, a insistat Orban.

El a subliniat că nu se opune „sancțiunilor ca mijloc”, ci implementării lor. Sancțiunile ar trebui impuse „în mod inteligent”, a spus Orban.

Viktor Orban a vorbit de „gigantul” rusesc

În cazul UE, „un pitic impune sancțiuni unui gigant (...) și piticul va pieri în efort”, a notat el.

El a cerut revizuirea sancțiunilor UE și o reformă a aprovizionării cu energie astfel încât UE să obțină mai degrabă independența decât „pur și simplu să-și schimbe stăpânii” prin pivotare de la dependența față de Rusia la dependența de SUA.

Acestea din urmă, a spus el, „ar fi mai convenabilă din punct de vedere politic, pentru că americanii, spre deosebire de ruși, sunt democrați”, dar „nu ar fi un lucru bun” deoarece Europa, ca client, „ar trebui să aibă patru sau cinci oferte pe masă din care să aleagă”.

Europa ar trebui să poată „cumpăra energie, de exemplu, din America, Algeria, Qatar sau chiar Rusia”, a adăugat el.

Premierul ungar a lăudat-o pe Angela Merkel

Totodată el a acuzat Comisia europeană că distruge „zona de energie” prin sancțiunile impuse Rusiei.

„Prin urmare, când vine vorba de sancțiuni, sunt obligat sa spun ca am o problemă și (...) dacă nu veniți să ajutați, îmi voi folosi dreptul de veto (...). Nu puteți da cu piciorul în unguri aruncându-i deoparte și lăsându-i într-un colț”, a spus Orban.

Printre altele, prim-ministrul ungar Viktor Orban l-a lăudat marți pe fostul cancelar german Angela Merkel, spunând că ea ar fi putut preveni războiul Rusiei în Ucraina dacă ar fi fost încă în funcție.

În timpul aceluiași eveniment la Berlin, Orban a spus că Merkel a împiedicat un război în 2014 prin acțiunile ei după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

„Ce a făcut Angela Merkel în momentul crizei din Crimeea a fost o capodoperă”, a declarat el, conform traducerii oficiale.

Orban, un lider de dreapta cu mulți critici în guvernul de centru-stânga german - inclusiv cu privire la poziția sa față de UE - s-a întâlnit cu Merkel duminică în timpul vizitei sale la Berlin. Nu se știe ce au discutat.

Orban spune că Donald Trump este speranța pentru pace a Ucrainei

La același eveniment, organizat de revista de politică și cultură Cicero, Orban a spus că președintele american Joe Biden nu este persoana potrivită pentru a pune capăt luptei din Ucraina.

Ar fi nevoie, a spus el, de un acord între Statele Unite și Rusia. Dar Biden a mers prea departe în a-l critica pe președintele Vladimir Putin, a argumentat Orban.

„Poate suna dur, dar speranța pentru pace se numește Donald Trump”, a conchis el. La începutul lunii august fostul președinte american afirma că Ucraina ar fi trebuit să renunțe la teritorii pentru a ajunge la o înțelegere cu Vladimir Putin.

„Ar fi trebuit cel puțin să facă o înțelegere. Ar fi putut renunța la Crimeea. Ar fi putut face ceva cu NATO, 'Okay, nu o să intrăm în NATO' și atunci ai fi avut o țară fiindcă cred că Putin voia să facă o înțelegere. Și cred că acum nu vrea să facă o înțelegere. Cred că este mult mai greu să faci o înțelegere. El aruncă în aer tot locul. Adică, el va lua tot locul”, a spus Donald Trump.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a răspuns duminică politicienilor care propun Ucrainei să negocieze o pace cu Moscova, afirmând că o țară ca Rusia care lansează atacuri împotriva unor ținte civile nu are nicio intenție de a negocia.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
rusia