Nissan a decis ieșirea din Rusia, prin vânzarea activelor cu doar 1 euro, dar cu opțiune de răscumpărare timp de șase ani

Nissan a decis ieșirea din Rusia, prin vânzarea activelor cu doar 1 euro, dar cu opțiune de răscumpărare timp de șase ani

Foto dreamstime.com

Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 11 oct 2022

Nissan urmează drumul urmat de ceilalți constructori auto și iese definitiv de pe piața din Rusia, după ce partenerii de Alianță, Renault, au cedat fabricile rușilor, inclusiv pe cea în care asamblau unele modele Nissan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania urmează să-și vândă afacerea în Rusia, unei entități de stat cu doar 1 euro (0,97 dolari), înregistrând astfel o pierdere de aproximativ 687 de milioane de dolari.

Nissan a decis în Consiliul de Administrație să aprobe planurile de ieșire de pe piața din Rusia, printr-o metodă similară celei adoptate de Renault. Activele Nissan au fost vândute companiei de stat NAMI, dar și Institutului de Cercetare și Dezvoltare Automobile și Motoare, de asemenea o organizație de stat.

„Vânzarea va transfera toate operațiunile Nissan în Rusia derulate sub entitatea legală Nissan Manufacturing Russia LLC (NMGR) către NAMI pentru proiecte de autoturisme viitoare. Aceasta va acoperiși facilitățile de producție și R&D din St. Petersburg și centrul de vânzări și marketing din Moscova, care vor opera sub un nou nume”, transmite Nissan.

Nissan și-a suspendat în luna martie, după invazia Ucrainei, toate operațiunile de pe piața din Rusia, însă nu a luat o decizie privind ieșirea definitivă, până acum. Compania spune că angajații vor beneficia de protecție timp de 12 luni. Vânzarea va fi operaționalizată după primirea tuturor aprobărilor din partea autorităților.

Renault și Nissan sunt implicate în discuții care le-ar putea reconfigura alianța CITEȘTE ȘI Renault și Nissan sunt implicate în discuții care le-ar putea reconfigura alianța

Ca și în cazul Renault, Nissan și-a negociat posibilitatea de răscumpărare a activelor în următorii șase ani.

Nissan a estimat un impact de aproximativ 100 de miriarde de yeni, aproximativ 700 de milioane de euro, asupra finanțelor companiei, însă a precizat că nu vor fi modificate estimările pentru acest an. Alte detalii despre tranzacție vor fi oferite în noiembrie, odată cu publicarea rezultatelor pentru trimestrul doi din acest an fiscal.

CEO-ul Nissan, Makoto Uchida, a transmis mulțumiri colegilor ruși pentru contribuția la afacerea companiei din Rusia, precizând că decizia a fost luată deoarece nu mai pot fi continuate operațiunile pe această piață. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan rusia
fabrica nissan
iesire nissan rusia