Zeci de mii de manifestanți au cerut demisia Guvernului la Chișinău

Zeci de mii de manifestanți au cerut demisia Guvernului la Chișinău
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2020

Mii de manifestanți s-au adunat duminică la Chișinău la apelul noului președinte ales pro-europeana Maia Sandu pentru a cere demisia Guvernului și dizolvarea Parlamentului. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cel puțin 20.000 de persoane s-au adunat în centrul orașului, potrivit organizatorilor, au estimat jurnaliștii AFP aflați la fața locului. Manifestanții poartă măști sanitare și scandează "Demisia", "Alegeri anticipate!" sau "Jos hoții, jos corupția!", relatează News.ro.             

ULTIMA ORĂ Omul de afaceri Jaroslav Haščák, care deține farmaciile Sensiblu în România, a fost arestat pentru corupție și spălare de bani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Omul de afaceri Jaroslav Haščák, care deține farmaciile Sensiblu în România, a fost arestat pentru corupție și spălare de bani

Maia Sandu trebuie să preia funcția la sfârșitul lui decembrie, după ce a câștigat alegerile prezidențiale în noiembrie în fața pro-rusului Igor Dodon.    

Jurnaliștii AFP au remarcat o prezență importantă a forțelor de ordine care păzesc sediul Guvernului.               

Opoziția a manifestat deja săptămâna acesta contra noilor legi privind reducerea puterii prezidențiale. 

Una dintre aceste legi transferă în special controlul serviciilor de securitate (SIS) deputaților, ceea ce Maia Sandu și susținătorii ei estimează a fi o modalitate de a reduce rolul președinției în detrimentul Parlamentului, controlat de Dodon. 

Italia relaxeză temporar condițiile de intrare pe teritoriul său pentru români. Este eliminată izolarea pentru 14 zile, cu o condiție CITEȘTE ȘI Italia relaxeză temporar condițiile de intrare pe teritoriul său pentru români. Este eliminată izolarea pentru 14 zile, cu o condiție

În discursul ei de duminică, președintele ales a declarat că Igor Dodon nu vrea să admită înfrângerea. "El vrea să dea foc țării, să provoace haos, să izoleze Moldova! Pentru asta, folosește hoți și funcționari corupți ai Parlamentului". 

"Noi vrem ca Moldova să se dezvolte, astfel încât toți hoții să intre la închisoare, iar cetățenii țării să trăiască în pace și armonie", a afirmat ea, primită de manifestanți cu mesajul "Maia Sandu președinte!" și "Noi suntem poporul!".

Moldova este împărțită între partizanii apropierii de Moscova și cei care susțin integrarea europeană, în special prin legăturile republicii cu România vecină.      

Marea Britanie și UE reiau duminică negocierile pentru un acord comercial CITEȘTE ȘI Marea Britanie și UE reiau duminică negocierile pentru un acord comercial

Sosirea la putere a Maiei Sandu a marcat un revers pentru Rusia, dornică să-și mențină influența asupra țării și a cărei armată este desfășurată în Transnistria, teritoriu prorus care s-a separat de Moldova.  

Moscova îl susține deschis pe Igor Dodon.

Fost premier proeuropean, Maia Sandu și-a construit campania pe lupta contra corupției în această țară de 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa. 

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
protest
guvern
demisie
chisinau