VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Promotori ai sustenabilității. Cum au creat trei absolvenți de Politehnică una dintre cele mai mari companii în domeniul energiei fotovoltaice

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Promotori ai sustenabilității. Cum au creat trei absolvenți de Politehnică una dintre cele mai mari companii în domeniul energiei fotovoltaice
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2022

Era anul 2000 când Iulian Nedea și Radu Vilău, absolvenți ai Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnica București, își făceau debutul în antreprenoriat, înființând un business de service de telefoane mobile. Câțiva ani mai târziu, cei doi antreprenori își făceau exit-ul din prima lor afacere și pivotau către un alt domeniu, telecomunicațiile, proiect la care li s-a alăturat și Sergiu Bazariuc, urmând ca, în 2012, să mai facă un salt major în business, mizând pe energia regenerabilă. Astfel, s-a format „sâmburele“ companiei de inginerie și tehnologie Simtel, astăzi lider în România în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Ne-am gândit să facem un service de telefoane mobile. Era simplu pentru noi pentru că investiția era foarte mică. A fost un succes. Noi am ieșit pe profit operațional din prima lună. Exit-ul din zona asta de service de telefonie mobilă a însemnat atunci 40.000 de euro, bani care au rămas în continuare în companie”, rememorează Iulian Nedea, co-fondator și CEO al Simtel.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Promotori ai sustenabilității. Cum au creat trei absolvenți de Politehnică una dintre cele mai mari companii în domeniul energiei fotovoltaice

Din 2005, li se alătură în business și Sergiu Bazariuc, tot absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnica București.

“Atunci am schimbat puțin cursul afacerii noastre. Am început cu partea de instalare infrastructură pentru operatorii de telecomunicații. Era un domeniu nou și în România, partea de telecomunicații era în plin avânt atunci. A fost o nișă pe care noi am abordat-o și am avut succes în ea - până în 2012, am făcut numai acest lucru”, afirmă Radu Vilău, CTO și co-fondator.

“Eram doar noi trei care lucram pe teren. Ușor-ușor, făcându-ne treaba bine, am fost remarcați direct de operatorii de telefonie mobilă. Primul milion cred că l-am făcut undeva în 2010-2011, când am prins un contract mare pentru înlocuirea echipamentelor în rețeaua Romtelecom”, completează Sergiu Bazariuc, COO și co-fondator.

“A fost cel mai important contract pentru noi până în acel moment, urmând ca, după acest prim milion făcut de noi într-un singur contract, să avem recurent contracte de acest gen și să ne dezvoltăm în această direcție”, adaugă Radu Vilău.

După ce s-au extins în telecomunicații, cei trei antreprenori au implementat o nouă linie de business, în domeniul energiei regenerabile.

“Au fost niște ani în telecomunicații în care nu au fost proiecte. Noi, singurul business pe care îl aveam fiind de telecomunicații, nu aveam de lucru. A fost un moment de răscruce, în care ne-am zis că nu trebuie să ne mai ținem oăle în același coș și trebuie să mai găsim un domeniu apropiat de ceea ce știm să facem, în care să intrăm”, povestește Sergiu Bazariuc.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Agricultura, ca afacere. În cei patru ani de existență, Holde Agri Invest a ajuns să opereze o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare și are planuri să devină un proiect agricol de referință pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Agricultura, ca afacere. În cei patru ani de existență, Holde Agri Invest a ajuns să opereze o suprafață totală de aproape 12.000 de hectare și are planuri să devină un proiect agricol de referință pe piața locală

Astfel, din 2012, Simtel a început să dezvolte proiecte de energie regenerabilă, atât în România, cât și în afara granițelor țării, devenind unul dintre cei mai importanți jucători din domeniu de pe plan local.

“Ne-am dus la primul târg, la prima expoziție despre ce înseamnă fotovoltaice la Munchen și atunci ne-am dat seama cât de mare este lumea asta, care o să fie trendul. Până în 2012 energia regenerabilă nu exista în România. Am fost practic pionieri. Aveam un feeling că prețul la energie nu va mai sta pentru foarte mult timp așa cum era în momentul acela pentru că ne uitam la ce se întâmplă în afară. Am fost inițiatorii a ceea ce acum este deja un fenomen și este un lucru incredibil ce se întâmplă în zona asta de nevoi și de eficientizare de consum, de energie”, mai spune Iulian Nedea.

Participarea la aceste târguri internaționale a adus companiei și un parteneriat cu PowerOne, producător de invertoare, care ulterior a fost cumpărat de către ABB.

“Am fost preluați fără ezitare de către ABB și, în continuare, le suntem service partener. Am mers cu ei și am ieșit chiar din România, am făcut lucrări de mentenanță și service pe invertoarele lor în Suedia, UK, Franța, Ucraina, Bulgaria și în Chile.

A fost un moment bun în care am intrat în domeniul energiei regenerabile pentru că după puțin timp, pe la jumătatea anului 2012, cadrul legislativ în România a fost modificat în sensul facilitării investițiilor în capacități de energie regenerabilă. Practic, atunci s-a dat startul proiectelor de energie solară și eoliană pe care le vedem acum în funcțiune în România.

PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: Companiile nu trebuie să mai gândească doar din perspectiva creșterii cifrei de afaceri, ci și a impactului pe care îl au asupra mediului înconjurător. Strategia este cheia CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Monica Movileanu, Partener PwC România: Companiile nu trebuie să mai gândească doar din perspectiva creșterii cifrei de afaceri, ci și a impactului pe care îl au asupra mediului înconjurător. Strategia este cheia

În 2017, unul din retailerii din România, Rewe, cei care dețin lanțul de magazine Penny Market, s-a gândit să facă o investiție în fotovoltaice. Ei s-au dus atunci la ABB și i-au întrebat pe ABB dacă îi pot recomanda o firmă serioasă, care să-i ajute să facă un astfel de proiect. Bineînțeles că ABB imediat ne-a recomandat pe noi, având în vedere buna colaborare pe partea de service de invertoare”, precizează Sergiu Bazariuc.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Promotori ai sustenabilității. Cum au creat trei absolvenți de Politehnică una dintre cele mai mari companii în domeniul energiei fotovoltaice

Simtel a implementat primul proiect cu panouri fotovoltaice pentru Penny Market în decembrie 2017, ulterior contractând și alți retaileri, precum Mega Image, Dedeman și Ikea.

“Proiectul pentru Penny a început să seteze trendul pentru că, având acel proiect pus în funcțiune, am început să mergem și la ceilalți retaileri. Până atunci nimeni nu era interesat de așa ceva. În momentul când ne-am dus și le-am arătat un business funcțional, care producea conform estimărilor, am reușit să intrăm la Mega Image, la Dedeman, la Ikea.

Sunt sigur că cei care au investit încă din 2017-2018, cum sunt Rewe sau Dedeman, se felicită acum când nimeni nu se aștepta ca anul acesta sau anul trecut să asistăm la o așa creștere a prețului energiei electrice.

Ei deja s-au pus la adăpost, măcar cu porțiunea de energie pe care și-o pot produce singuri prin centrala fotovoltaică, măcar jumătate din energia consumată anual și-o produc singuri, sunt la adăpost de creșterea de prețuri. Îi mai afectează doar cealaltă jumătate și, bineînțeles, față de concurenții lor, pot avea un avantaj competitiv, mai ales companiile la care ponderea costului cu energia în produsul finit pe care îl au ei este mare. O astfel de investiție le poate aduce un avantaj concurențial pe piața de desfacere a produselor pe care le produc ei”, adaugă Sergiu Bazariuc, COO Simtel.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei - Multiple transformări, multiple câștiguri. Cum a ajuns o companie românească lider peste granițe

Anul trecut, Simtel a achiziționat o participație de 51% din compania ANT Power Energy pentru aproximativ 1,5 milioane de lei.

ANT Power Energy este o companie antreprenorială românească ce furnizează în principal servicii de prognoză pentru centralele electrice fotovoltaice. De asemenea, compania realizează servicii de reprezentare a clienților pe piețele de energie, aceștia din urmă fiind producători de energie fotovoltaică și eoliană și furnizori de energie. Portofoliul de activități al companiei include circa 120 de centrale electrice și șase furnizori de energie.

“E o companie care vine să ne întregească portofoliul de servicii. Dacă noi facem pe partea de fotovoltaice, de la proiectare, furnizare de echipamente și materiale, implementarea proiectului și mentenanță, închidem cumva cercul și putem să facem și predicție de producție pentru energia produsă de centrala fotovoltaică și vânzarea energiei cu maximizarea profitului pe Bursa OPCOM de energie din România”, mai spune Sergiu Bazariuc.

“Compania ANT Power exact asta face: prognoză de producție, poate să spună ce se întâmplă cu un parc fotovoltaic, ce va produce el mâine, astfel încât beneficiarul producător să poată să-și vândă energia în cunoștință de cauză, știind din oră în oră care va fi producția lui din parcul fotovoltaic. Sunt niște chestiuni foarte fine în zona asta de echilibrare și în zona asta de ce înseamnă vânzare de energie electrică. Nu poți să spui doar că mâine vei vinde trei megawați, ci trebuie să spui din oră în oră câți megawați vei vinde”, îl completează Iulian Nedea.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Când pregătirea întâlnește oportunitatea. Compania 2Performant a intuit și beneficiat din plin de schimbările în publicitate CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Când pregătirea întâlnește oportunitatea. Compania 2Performant a intuit și beneficiat din plin de schimbările în publicitate

Simtel Team s-a listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București în data de 1 iulie 2021, după încheierea unui plasament privat prin care a atras de la investitori 13,7 milioane de lei.

“Cred că Bursa ne-a ajutat foarte mult, a fost un fel de trecere la next level pentru noi. Suntem foarte mulțumiți de ce am realizat prin listarea la Bursă. În primul rând, vizibilitatea companiei, creșterea încrederii clienților într-o companie care e listată, care e publică. Bineînțeles că finanțarea e un aspect care nu e de neglijat. Am vrut să atragem fonduri ca să ne putem dezvolta și să ne punem în aplicare toate ideile și proiectele pe care le avem. Avem o grămadă de lucruri de făcut și avem o grămadă de idei nebunești pentru viitor. Vrem să intrăm și pe partea de robotică”, mai spune Sergiu Bazariuc.

Simtel Team a raportat venituri din exploatare de 58,7 milioane de în 2021, o creștere cu 40% față de 2020, și un profit net de 6,1 milioane de lei, o majorare cu 55% comparativ cu anul anterior. Pentru anul acesta, compania țintește afaceri de 106 milioane de lei, plus 85% față de 2021.

“Nu avem nicio emoție că o să ne atingem ceea ce am promis investitorilor. Probabil că o să avem o creștere chiar mai bună. Creșterea asta însă este greu de gestionat pentru că ai o presiune pe cash, pe numărul de oameni cu care gestionezi proiectele, pe ceea ce înseamnă zona de aprovizionare, partea de procurement și în momentul acesta sunt ceva probleme în piață și încercăm să găsim soluții. Dar suntem o companie tentantă pentru foarte mulți dintre investitori pentru că avem mult know-how, avem o echipă puternică de ingineri. Ne vedem în anii viitori, cu siguranță, o companie care are impact la nivel internațional, nu numai în România. Ne vedem o companie care are un viitor bun și un impact major, de asemenea, în zona de sustenabilitate”, afirmă Iulian Nedea. 

“Vrem să scalăm cât putem partea de instalare, partea de soluții parcuri fotovoltaice pentru clienții noștri.Vom aduce tehnologii noi. Bineînțeles, avem și alte proiecte în dezvoltare, proiecte ale noastre, ne dorim să devenim producători de energie”, adaugă Radu Vilău.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Promotori ai sustenabilității. Cum au creat trei absolvenți de Politehnică una dintre cele mai mari companii în domeniul energiei fotovoltaice

viewscnt
Afla mai multe despre
simtel
energie regenerabilă
iulian nedea
sergiu bazariuc
radu vilău
panouri fotovoltaice