Creșterile de prețuri din ultimul an afectează și piața de carte într-un mod semnificativ, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Florentina Ion, fondatoarea editurii Didactica Publishing House (DPH). Cel mai mult afectează creșterea prețului la hârtie, astfel că, pentru a compensa aceste majorări de prețuri, Didactica Publishing House va scădea producția în acest an cu 50%.
„În această perioadă ne confruntăm cu creșterea prețurilor în special pe zona de hârtie și pe zona de tipar, ceea ce aduce prețul cărții la un nivel destul de ridicat și există o temere și în rândul nostru al editurilor.
Cu cât vom avea un preț mai mare cu atât cartea va fi mai puțin vandabilă. Suntem într-un moment în care încercăm să analizăm prețul cărții astfel încât să ajungem la clientul final cu un preț cât mai competitiv și care să-i permită să cumpere această carte.
Este important însă să menținem chiar și în această perioadă dificilă educația la un nivel ridicat pentru că ea contează, mai ales pentru copii. Este important ca tânăra generație să fie educată și să îi dăm acces la cât mai multe cărți”, spune aceasta.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Pentru a compensa creșterile de prețuri, editura Didactica Publishing House a hotărât ca în acest an să reducă producția de carte cu 50%.
„Zona aceasta a prețului rămâne o problemă destul de presantă pentru noi editurile și în această perioadă am încercat să reducem cât mai mult zona de producție de carte. Ne-am propus în acest an să scoatem un număr de cărți redus cu 50% comparativ cu anii anteriori, în care producția de carte a fost mult mai mare pentru că avem un stoc de marfă destul de ridicat și asta ne ajută în perioada următoare să ținem editura și să avem totuși un standard ridicat la carte.
Însă, sperăm ca în viitorul apropiat această problemă a creșterii prețului la hârtie să nu mai fie un impediment atât de mare și noi să ne permitem să producem carte la nivelul la care am fost înainte de pandemie sau chiar înainte de război. Din păcate chiar și în perioada războiului am sesizat o scădere drastică în vânzări”, precizează ea.
Florentina Ion speră însă ca situația curentă să nu persiste foarte mult și să nu fie nevoiți să reducă producția de carte din ce în ce mai mult.
„Sperăm ca acest preț al cărții să nu fie unul care să ne determine să producem din ce în ce mai puțin pentru că întreaga zonă poate fi afectată. Până la urmă este important ca tipografiile să beneficieze de un volum de producție bun astfel încât să-și poată menține angajații și în același timp și noi să avem produse noi pentru cititorii noștri. Mereu noutățile aduc o creștere a vânzărilor în piața de carte”, mai spune fondatoarea Didactica Publishing House, care consideră că vor trece cu siguranță și peste această perioadă dificilă, având în vedere că nu e singura criză prin care a mai trecut editura.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cristian Dan, fondator Yayzy: Vrem să atragem o nouă rundă de finanțare, de câteva milioane de lire. Momentan ne concentrăm pe UK, după care urmează toată Europa, SUA și restul lumii„Credem că vom trece cu siguranță și peste această perioadă dificilă. Am trecut și prin criza din 2008 și cu siguranță vom reuși să facem acest lucru și acum. Suntem pregătiți să facem față acestei situații și credem că prin creativitate, prin idei noi vom reuși să ne atingem și obiectivele noastre, acelea de a influența educația într-un mod pozitiv. Vrem să creștem numărul de cititori în România și suntem convinși că vom reuși să facem acest lucru indiferent de perioade”, adaugă ea.
Pentru piața de carte, vânzările online rămân în top, însă și cele offline continuă să se mențină în niște standarde rezonabile.
„Cred că zona online începând din perioada pandemiei a început să crească foarte mult. A luat avânt destul de mare și se menține această tendință. Și noi stăm foarte mult pe ea pentru că e important să recuperăm banii într-un mod cât mai rapid astfel încât să putem investi la rândul nostru în alte cărți. Zona de offline se menține și ea. Cred că ar putea avea o creștere foarte mare dacă ne-am axa puțin pe client, dacă am fi apropiați de clientul nostru”, afirmă Florentina Ion.