După preluarea companiei NextUp de către grupul polonez Symfonia, strategia rămâne clară: extindere controlată, tehnologie pragmatică și susținerea IMM-urilor românești în fața birocrației și a impredictibilității fiscale. Roxana Epure, Managing Partner NextUp, a vorbit la emisiunea Profit Live despre viitorul ERP-urilor românești, provocările legislației locale și integrarea inteligentă a AI.
„Nu s-a schimbat nimic neașteptat în primul rând. Fuziunea asta a fost plănuită îndelung. Motivul pentru care am decis să facem pasul ăsta este că, pe lângă faptul că am ales niște parteneri cu care să împărtășim aceeași direcție strategică, valori comune și așa mai departe, am ales să facem pasul ăsta tocmai pentru a face, din punct de vedere al paletei de produse, pași mai mari decât am fi putut să facem singuri. Cu alte cuvinte și mai clar spus, ne-am dorit să atingem piețe noi și, pentru clienții pe care noi deja îi aveam în comunitatea NextUp, să venim cu o ofertă îmbunătățită de produse”, a declarat Roxana Epure, Managing Partner NextUp, la emisiunea Profit Live, realizată pe Prima News TV de Profit.ro, de luni până joi, de la ora 11.00.
NextUp rămâne concentrată pe segmentul IMM-urilor, unde nevoia de adaptare tehnologică este tot mai mare, mai ales în contextul unei fiscalități locale impredictibile și în continuă transformare.
„Lumea se schimbă și piața din România ține pasul cu schimbările astea care se întâmplă peste tot în lume. Când zic că lumea se schimbă, mă refer la faptul că, uite, la noi fiscalitatea este într-o continuă schimbare și într-o schimbare mai degrabă de tip surpriză. Stingem incendii, facem pe repede înainte modificări fiscale și nu le planificăm îndelung. Asta înseamnă pentru contribuabili că trebuie să aibă acces rapid la aceste modificări și în mod corect”, a explicat Roxana Epure.

Ea spune că direcția strategică a companiei este de a-i scuti pe antreprenori de birocrația care le consumă resursele, astfel încât aceștia să se poată concentra pe dezvoltarea afacerii.
„Ce ne-am dorit noi, și în continuare rămâne focusul nostru, este să le luăm contribuabililor de pe cap tot ce înseamnă muncă cu birocrație, astfel încât antreprenorii din România să se poată concentra pe creșterea business-urilor, pe repoziționarea afacerilor lor pentru piețele și clienții lor. M-am gândit la produse noi, mă refer la tehnologii și produse în plus față de ce avem noi.”
Grupul Symfonia, partenerul polonez al NextUp, este activ în zona de cercetare aplicată privind utilizarea inteligenței artificiale, o direcție care devine tot mai importantă în dezvoltarea produselor ERP.
„Promisiunea acum este ca tot ce facem când vine vorba de produse și de clienții noștri, să facem într-un mod pragmatic. Adică să aducem inteligența artificială, automatizări și produse suplimentare care să aibă o valoare reală în consumul de resurse din afacerile clienților noștri.”
Întrebată despre provocările extinderii la nivel european, Roxana Epure a explicat că nu toate produsele software trebuie adaptate local, dar, în cazul soluțiilor de contabilitate și salarizare, localizarea este esențială.
„Atunci când vine vorba de contabilitate și salarizare, adică de tot ce înseamnă fiscalitate locală, e greu să aduci produse din afară. Și cel mai indicat este să ai produse care au fost construite de la bun început pe legislația locală, așa cum am făcut noi. Nu doar pe legislația locală, dar produsele noastre de contabilitate și salarii au crescut împreună cu schimbările astea și cu recomandările utilizatorilor lor.”

În schimb, sunt produse precum cele de management al documentelor care pot fi folosite fără adaptări legislative.
„Asta nu este un lucru care să țină de legislația locală sau de proceduri locale. Sunt niște lucruri pe care le face toată lumea și pe care nu ai nevoie să le localizezi.”
Despre schimbările legislative recente, Roxana Epure a menționat că dificultatea nu stă neapărat în implementarea tehnică, ci în lipsa de claritate a normelor.
„Cam toate măsurile ne dau bătăi de cap, în special la salarii avem provocări mai mari de a ține pasul, pentru că acolo se întâmplă modificări ale modificărilor făcute ieri, care de fapt au fost modificate și săptămâna trecută. Problema nu este de schimbare, ci de înțelegerea normelor de aplicare, care nu sunt suficient de clare în general.”
Această lipsă de predictibilitate creează tensiuni în mediul de business, în special pentru companiile care au nevoie de planificare pe termen lung.
„Atunci când ai o afacere cu cifră peste 1 milion de euro, este nevoie să-ți planifici cheltuieli și investiții. Atunci când statul vine și face schimbări în timpul jocului, nu doar că te încetinește, însă pur și simplu îi pune pe proprietarii de afaceri din România într-o stare de așteptare. Iar asta este cel mai rău pentru mediul de afaceri.”

În ceea ce privește integrarea inteligenței artificiale, compania preferă o abordare discretă, în care AI este aplicată în spate, în activitățile repetitive.
„Folosim tool-uri de automatizare și AI în spate, acolo unde clienții nu văd și pentru tot ce înseamnă muncă repetitivă. Și tot asta ne propunem să facem și pentru utilizatorii softurilor noastre. Adică acolo unde este muncă repetitivă.”
De asemenea, AI poate fi de ajutor în relația cu statul, pentru a eficientiza procese precum extragerea sau transmiterea datelor către autorități.
„Când facem gesturi repetitive de a declara, de a exporta, de a importa, de a aduce date din SPV și așa mai departe, tot acolo văd eu că inteligența artificială ar aduce cel mai mare plus de valoare.”

În prezent, NextUp are peste 5.000 de companii care utilizează soluția gratuită de facturare. Soluția ERP modulară este folosită în special de companii din producție, retail și servicii.
„Când vine vorba de ERP și de softul ăsta integrat, că este un sistem informatic integrat modular pe care ți-l poți pune ca pe un lego, cum ai nevoie, în ritmul tău, într-o lejeritate planificată, cele mai mari afaceri care au avut creșteri spectaculoase din comunitatea noastră sunt afaceri din producție, în primul rând. Apoi avem industria de retail. Clienții din retail înțeleg în ultimii ani că este nevoie ca ei să își mute parte din activitate prin automatizările astea în digital.”
Din punct de vedere financiar, compania a avut o creștere constantă în ultimii ani, cu o cifră de afaceri de 3,5 milioane euro în 2024 și estimări de 4,5 milioane euro pentru 2025.
„Noi în ultimii ani am avut o creștere de peste 30%, într-un an am avut chiar peste 40% creștere a cifrei de afaceri. Anul ăsta suntem un pic mai precauți în a face previziuni de creștere. Probabil că o să sărim de 20-25% și o să terminăm spre 4,5 milioane de euro cifră de afaceri. Anul trecut am terminat la 3,5 milioane de euro cifră de afaceri. Vindem doar soft și nu facem nimic altceva.”

În ceea ce privește extinderea geografică, focusul rămâne pe România, însă nu este exclusă o dezvoltare viitoare în piețe apropiate.
„Ne uităm la piețe similare și apropiate geografic de România. Moldova, deși e o piață destul de mică, Bulgaria poate fi. Însă focusul nostru la NextUp este și rămâne piața românească. Nu exclud pe termen lung și foarte lung deschiderea către alte piețe, însă momentan NextUp se concentrează pe piața românească. Nu simțim că am cucerit tot ce putea fi cucerit aici.”