România se conturează vara aceasta ca una dintre cele mai efervescente piețe de festivaluri din Europa, iar efuziunea de evenimente din toată țara este comparabilă cu momentele de vârf ale marilor scene internaționale. Potrivit lui Alexandru Petrea, CEO Highlight Agency, vara 2025 se anunță „una dintre cele mai fierbinți” de până acum, nu doar în sensul temperaturilor, ci mai ales prin prisma intensității din industria de evenimente.
„Am discutat zilele trecute în agenție cu colegii și consideram vara asta ca fiind una dintre cele mai fierbinți verde până acum, pentru că efuziunea din această piață de festivaluri în România a căpătat niște accente aproape maxime.
Există o pleiadă de festivaluri care se întâmplă. Pe noi ne bucură acest lucru, punându-ne din nou foarte accentuat pe harta Europei, pentru că am observat prin experiența pe care am căpătat-o, inclusiv în partea internațională, că în România se întâmplă lucruri la un nivel foarte sus. Facem foarte bine ceea ce facem și nu pot să fiu decât mândru pentru piața de BTL din România”, a declarat Alexandru Petrea, CEO Highlight Agency, la Profit.ro TV.
În spatele acestei efervescențe se află o competiție acerbă nu neapărat între festivaluri, cât pentru a câștiga inima consumatorului. Agențiile de publicitate, brandurile și organizatorii trebuie să livreze mai mult decât activări clasice — trebuie să creeze experiențe complexe și personalizate.
„Un festival este mult mai mult decât o activare clasică de brand. Și atunci e o bătălie constantă de creativitate, de implementare, de eficiență, până la urmă, să oferim omului exact ceea ce își dorește să găsească într-un festival. E o piață absolut fascinantă și mă bucur că se întâmplă așa în vara asta”, a adăugat Petrea.

În timp ce publicul din România devine din ce în ce mai exigent și mai dornic de experiențe imersive, comparația cu festivalurile internaționale îi poziționează pe organizatorii locali într-o lumină favorabilă. Petrea subliniază diferențele semnificative de producție și creativitate care plasează unele festivaluri românești deasupra unor nume consacrate din afară.
„Experiența de la festivalurile din afară mi-a arătat că, din punct de vedere al producțiilor, suntem mult peste anumite festivaluri. Ok, nu suntem Tomorrowland, dar din punct de vedere al creativității și producției de show, efectiv, suntem mult peste anumite festivaluri din afară”, a punctat CEO-ul Highlight Agency.
Această superioritate nu trece neobservată nici în plan internațional. România devine tot mai atractivă pentru profesioniștii din scenotehnică, iar colaborările transfrontaliere se intensifică.
„Este absolut îmbucurător faptul că sunt profesioniști din partea de scenotehnică care vin către noi, sunt interesați să colaboreze, să ofere idei. Am devenit foarte atractivi și asta bănuiesc că spune foarte multe despre nivelul la care se lucrează în România în piața de festivaluri”, a declarat Alexandru Petrea.

Însă într-o piață atât de competitivă, miza nu mai este doar calitatea show-ului. Este vitală și constanța unui brand în ochii publicului, precum și capacitatea acestuia de a aduce noutate în mod recurent, fără a pierde esența.
„Trebuie să fii permanent în ochii consumatorului cu o experiență la care să aduci un add-on. Dar tradiția cumva, să știi că mereu în zona respectivă brandul este mereu acolo. Că îți oferă acea constanță, că-ți oferă, de exemplu, integrat zonele de experiență de brand, zona de sitting, zona de lounge, zona de consum. Este destul de complicat în toată această piață, din ce în ce mai fragmentată, să reușești să înglobezi într-un spațiu toate aceste componente”, a explicat Petrea.
Adaptabilitatea, modularitatea și logistica sunt alte componente critice într-un setup de festival. Highlight Agency ghidează totul după un plan gândit de la începutul anului, astfel încât toate activările să fie scalabile și coerente în diverse locații.
„Una din provocările majore, dar pe care reușim să o depășim cu din ce în ce mai mult succes an de an, este modularitatea setup-ului. Gândim de la început, știind planul brandului pe întregul an și unde sunt festivalurile la care își dorește să ajungă și să participe, încercăm să creionăm un kit modular de eveniment. Și atunci el este perfect adaptabil pentru spații mai mici și pentru spațiu mai largi”, a spus Petrea la Profit.ro TV.

Însă nu doar spațiul e o provocare. Aglomerația crescută, coziile, premiile oferite, dar și schimbările climatice pun presiune pe echipele din teren, care trebuie să asigure în permanență atât siguranța, cât și fluiditatea activărilor.
„Clima se schimbă, vremea se schimbă și atunci există tot timpul un risc pe care trebuie să-l iei în calcul și să fii pregătit pentru o furtună. Ori în momentul în care ai un setup destul de complex, atunci trebuie să fii foarte sigur că este și foarte safe. Este un lucru de la care nu faci rabat, tot timpul trebuie să fii în alertă și să ai echipa pregătită să intervină pentru cel mai mic lucru care se poate întâmpla”, a spus CEO-ul Highlight Agency.
În ciuda acestor provocări, piața festivalurilor din România a crescut spectaculos, depășind, conform estimărilor, pragul de un miliard de lei. Această ascensiune a atras după sine și o diversificare semnificativă a brandurilor care aleg să se asocieze cu evenimentele de vară.
„Gama jucătorilor din piața de sponsorship la festivaluri s-a diversificat și este un lucru absolut minunat, pentru că un festival, per ansamblu, înseamnă experiență. O experiență poate deveni din ce în ce mai complexă, mai completă, atât timp cât și gama de produse și servicii pe care o găsești acolo este mai mare”, a precizat Alexandru Petrea.

Un semnal interesant vine și din partea instituțiilor de stat, care în ultimii ani au început să se implice în festivaluri prin standuri proprii, schimbând modul de interacțiune cu cetățenii și umanizând prezența autorităților.
„În momentul în care am văzut pentru primele dăți acum 2-3 ani instituții ale statului care au venit cu stand, mi s-a părut o variantă foarte, foarte faină și prietenoasă, până la urmă, de a interacționa cu publicul și de a înțelege care e serviciul pe care îl oferă cetățeanului”, a spus Alexandru Petrea.
Pe măsură ce vara înaintează, presiunea pe branduri crește. Oamenii așteaptă din ce în ce mai mult de la activările de festival, iar experiențele clasice nu mai sunt suficiente. În 2025, doar inovația, integrarea și relevanța vor face diferența între branduri uitate și cele rămase în topul preferințelor consumatorilor.
„Anul ăsta mai mult ca niciodată, brandurile au înțeles că trebuie să facă ceva out of the ordinary”, a precizat CEO-ul Highlight Agency.

În privința riscurilor economice, perspectivele sunt în continuare optimiste. Petrea spune că nu a sesizat un val de pesimism în rândul organizatorilor, iar interesul din partea turiștilor străini contribuie la stabilizarea pieței. Aproximativ 30% dintre participanții la festivaluri provin din afara țării, ceea ce echilibrează presiunile interne.
„Din discuțiile cu organizatorii de festivaluri, înțeleg că nu există încă un val de pesimism. Nu trebuie să neglijăm aspectul că undeva într-o proporție de cam 30% din ce ne-au spus festivalierii vin din alte țări. Există interes inclusiv din zona asta și atunci cumva lucrurile se balansează”, a explicat Alexandru Petrea la Profit.ro TV.