Pornit în 2020, startup-ul Mingle a dezvoltat o soluție ce digitalizează activitatea departamentelor de HR din cadrul companiilor, cu o investiție inițială de 30.000 de euro.
„Activitatea noastră este să producem un software prietenos și intuitiv pentru digitalizarea muncii de recrutare. Mai exact, utilizatorii noștri sunt oameni de HR sau de recrutare din companii și ce au ei nevoie este să își automatizeze munca manuală și să aibă un control mai bun asupra activității lor. Noi centralizăm totul într-o singură aplicație care să fie ușor de folosit și accesibilă”, spune, la Profit.ro TV, Cătălina Dobre, co-fondatoare Mingle.
Startup-ul a fost fondat de către Cătălina Dobre și Bogdan Dudău, iar în prezent soluția dezvoltată de către aceștia a fost implementată în circa 100 de companii, printre care se numără și Selgros, Cargus, SameDay, Medicover, CEC Bank, Generali.
„Din 2020 a fost un val de digitalizare când oamenii au început să lucreze de acasă. Însă, nu așa ne-a venit ideea, pentru că înainte de a începe Mingle am lucrat cu oameni de HR, cu oameni care făceau și recrutare și am descoperit un domeniu slab digitalizat pe vremea aceea în HR.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Fie nu foloseau soft-uri deloc și se organizau în Excel, în foldere, într-un mod foarte greoi, fie, dacă aveau soft-uri, erau greu de folosit și pentru că erau greu de folosit, adopția lor era dificilă, așa că ajungeau mai mult să-i încurce decât să-i ajute și nu le mai foloseau sau era o singură persoană în companie care știa să le folosească.
Între timp, noi chiar am observat o creștere a apetitului pentru digitalizare, în special pe zona de HR, însă am văzut că ei sunt mult mai atrași de a folosi o tehnologie care să fie simplă, ușor de folosit, ușor de înțeles și de aceea a și crescut adopția soft-ului nostru pe piața din România”, spune aceasta.

Practic, Mingle automatizează și simplifică muncă recrutorilor prin integrarea instrumentelor pe care departamentele de HR le folosesc într-un singur loc.
„Pot să creeze, de exemplu, job-ul o singură dată și foarte ușor să-l pună pe alte site-uri direct din aplicația noastră. Provocarea cea mai mare pe care o aveau înainte, nici măcar nu era aceasta cu postatul anunțurilor, ci mai degrabă cu parcursul CV-urilor care veneau.
CV-urile vin din mai multe surse, oamenii se dublează, ei aplică de mai multe ori din diverse surse sau de mai multe ori pe joburi diferite și pierdeau controlul acestor fișiere care se strângeau în diverse canale și nu mai știau ce se întâmplă cu un candidat de când a aplicat și până la interviu.
Aici și aducem noi cea mai mare valoare, pe centralizarea tuturor aplicațiilor care vin din aceste site-uri într-un singur loc. E mult mai ușor să aibă o trasabilitate a activității lor”, explică Cătălina Dobre.
Startup-ul este prezent și pe piețele externe, în Ungaria și Republica Moldova, iar anul acesta vizează și extinderea în Germania.
„Felul în care au pornit aceste extinderi au fost de la companii de pe aceste piețe, care își căutau un soft și nu găseau ceva echivalent, așa că ne-am integrat și cu ecosistemul lor local.
Trebuie analizată fiecare piață în detaliu, pentru că unele piețe sunt mai bine adresate decât altele. Fix pe piețele cele două pe care noi ne-am extins, nu exista o soluție echivalentă și prin urmare am putut să intrăm ușor. În principiu ne uităm către Europa, dar vom face asta întotdeauna dacă vor exista deschideri”, precizează aceasta.

Software-ul Mingle poate fi accesat de către companii pe baza unui abonament lunar, în funcție de volumul de recrutări.
„În prezent, veniturile noastre sunt 100% de la clienții pe care îi avem și nu avem acum ca prioritate atragerea unei finanțări”, afirmă Cătălina Dobre.