PROFIT NEWS TV Ambasadorul României în SUA și rata mare de refuz pentru vize: Nu am văzut guvernele României din ultimii 12 ani determinate

PROFIT NEWS TV Ambasadorul României în SUA și rata mare de refuz pentru vize: Nu am văzut guvernele României din ultimii 12 ani determinate
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2022

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru a declarat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre creșterea ratei de refuz pentru vizele românilor că este o creștere artificială, care a fost generată de o scădere a numărului total de aplicanți., El a precizat că datele sunt pentru anul fiscal 2021, când au fost de 3 ori mai puține cereri decât în 2019 și a arătat că nu a văzut guvernele României din ultimii 12 ani determinate să facă ceva în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Sunt în continuare optimist. (..) Nu suntem resemnați”, a spus ambasadorul, afirmând că cifrele nu sunt atât de îngrijorătoare.

PROFIT NEWS TV Secretar de stat în Ministerul Educației, întrebat dacă a plătit impozit pe meditații: Sincer, nu! Dar... CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Secretar de stat în Ministerul Educației, întrebat dacă a plătit impozit pe meditații: Sincer, nu! Dar...

Andrei Muraru a arătat că această rată de refuz nu este doar în cazul României ci pentru toată regiunea, Bulgaria, Cipru, Moldova, Israel.

”Aș spune că e o creștere artificială, a fost generată de o scădere a numărului total de aplicanți. În 2021, au fost puțin peste 14.000 de aplicații pentru vize americane, de 3 ori mai puțin decât în 2019”, a afirmat Muraru,.

Ambasadorul României în SUA a ținut să precizeze că nu sunt îngrijorați, pentru că nu este o problemă particulară a României ci una care a afectat toate statele din regiune, iar lucrurile se pot schimba.

EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Primul mare investitor imobiliar care pleacă din România, acuzând haosul urbanistic din Capitală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROFIT NEWS TV Primul mare investitor imobiliar care pleacă din România, acuzând haosul urbanistic din Capitală

”Această evoluție arată o creștere circumstanțială, nu ne îndepărtează de obiectivul nostru, cu cât România va investi mai mult (..) cu atât mai repede vom putea să eliminăm vizele în SUA. Regulile sunt clare, nu pot fi eludate, doar dacă ajungem sub 3% rată de respingere putem intra în program. Orice acțiune e preferabilă inacțiunii”, a afirmat Andrei Muraru, precizând că în ultimii 8 sau 9 ani, a observat că am stagnat la o rată de refuz de 10%.

”Nici nu am văzut guvernele României din ultimii 12 ani (..) determinate. Dacă nu vom face nimic, nu vom scădea în mod natural, sunt ferm convins de acest lucru și orice politician care vă spune că mingea este în curtea americanilor se înșeală au nu cunoaște realitatea din teren. (..) Noi, acum nu avem niciun fel de instrument cu care guvernul operează și prin care încearcă să scadă această rată de refuz, deci aș spune că ea este inerțială”, a afirmat acesta.

Întrebat în câți ani am putea îndeplini acest obiectiv privind intrarea în Viza Waiver, și să scădem rata de refuz sub 3%, ambasadorul României în SUA a arătat că am putea ajunge sub 3% în patru ani.

PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului: Am făcut solicitări către Ministerul de Transporturi pentru a lua în considerare introducerea trenurilor turistice, a transportului intermodal și restricționarea transportului de mărfuri CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Turismului: Am făcut solicitări către Ministerul de Transporturi pentru a lua în considerare introducerea trenurilor turistice, a transportului intermodal și restricționarea transportului de mărfuri

”Evaluarea mea este că, cu o campanie hotărâtă și foarte agresivă, rata aceasta poate să coboare sub 3% în 4 ani, aceasta este evaluarea mea pentru că, discuția pe care am avut-o întodeauna cu partenerii americani, a fost aceasta, noi avem nevoie de datele statistice de la partenerii americani  pentru a ajusta și croi această campanie. Nu există niciun exemplu de vreo țară care să fi ajuns de la 10%, în următorul an să intre în program, să ajungă sub 3%. Obiectivul este să scădem cu 1 sau 2 puncte procentuale in fiecare an, astfel încâ în trei sau patru ani să ajungem la sub 3% rată de respingere”, a explicat ambasadorul.

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetățeni români în scop turistic sau de afaceri este de 17.03% în anul 2021, în creștere față de 2020, când a fost 10,14%, iar condiția pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA.

România încearcă de mulți ani să fie acceptată în Programul Visa Waiver, astfel încât cetățenii săi să poată călători în SUA fără vize, însă rata de refuz al vizelor pentru români depășește încă foarte mult pragul minim, de 3%, acceptat de autoritățile americane pentru ridicarea vizelor. 

După cum a relatat Profit.ro, acest prag scăzuse în 2019, după mai mulți ani, sub 10%, dar încă insuficient pentru acceptarea în Visa Waiver.

Comisia Europeană a lansat două noi proceduri de infringement împotriva României CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a lansat două noi proceduri de infringement împotriva României

De ce este important: În conformitate cu legea americană privind imigrația și cetățenia, țările care doresc să adere la programul de scutire de vize (Programul Visa Waiver) trebuie să aibă, pentru vizele eliberate în alte scopuri decât imigrarea, o rată de refuz mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%. 

Mai este bine de știut: Autoritățile SUA calculează rata de refuz potrvit anului fiscal, care începe la 1 octombrie și se termină la 30 septembrie.

DOCUMENT Ministerul Finanțelor despre restructurarea derulată de Cîțu: La nivelul ministerului a fost concediată o singură persoană din circa 1.500 de angajați! CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Finanțelor despre restructurarea derulată de Cîțu: La nivelul ministerului a fost concediată o singură persoană din circa 1.500 de angajați!

Un document oficial, analizat de Profit.ro, relevă că, în cadrul ultimei reuniuni tripartite, organizate de către Comisia Europeană, cu participarea SUA și a statelor membre afectate de nereciprocitate în materie de vize, din 9-10 iunie 2021, Statele Unite ”au reconfirmat angajamentul de a continua conlucrarea și dialogul cu partea română pentru atingerea obiectivului de eliminarea vizelor pentru șederi de scurtă durată (90 zile), în scop de afaceri sau turism”.

Cu toate acestea, sursa citată subliniază că: ”Rata de refuz pentru România este încă peste pragul de 3% (în anul fiscal 2020, această rată a fost de 10,14%)”. 

Conform datelor prezentate anterior de Profit.ro, pentru 2018 a fost înregistrată o rată a refuzului vizelor de 10,44%.Mai mult, în anul fiscal 2019, rata de refuz pentru vizele SUA solicitate de cetățenii români a scăzut din nou sub 10%, la 9,11%

În 2020, fostul ambasador al SUA la București Adrian Zuckerman arăta că nu ar fi nimic mai bun pentru SUA decât să poată elimina vizele pentru România, dar, din păcate, rata de respingere este ”în jur de 10%”.

DECIZIE Zi liberă de la serviciu sau de la școală pentru vaccinare, inclusiv pentru însoțitor CITEȘTE ȘI DECIZIE Zi liberă de la serviciu sau de la școală pentru vaccinare, inclusiv pentru însoțitor

În august 2019, cu ocazia întrevederii cu președintele României, Klaus Iohannis, fostul președinte american Donald Trump declara că reafirmă și întărește parteneriatul dintre SUA și România și și-a exprimat susținerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver, însă fără să își asume vreun angajament.

"Este o chestiune la care ne gândim", a precizat, lacunar, președintele american - puternic luptător împotriva migrației ilegale - cu privire la eliminarea vizelor pentru cetățenii români în SUA.

Din păcate, declarația președintelui american legată de vize a fost în linie cu cele anterioare ale oficialilor SUA privind ridicarea vizelor pentru români, în condițiile în care până în prezent nu s-a întâmplat nimic în acest sens.

Lobby-ul industriei europene a gazelor naturale s-a intensificat. România - cel de-al doilea producător la nivelul UE CITEȘTE ȘI Lobby-ul industriei europene a gazelor naturale s-a intensificat. România - cel de-al doilea producător la nivelul UE

Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să adopte măsuri pentru suspendarea, pe o perioadă de 12 luni, a dreptului de a călători în UE fără viză pentru cetățenii americani, motivul fiind excluderea de către SUA a unor state din blocul comunitar, inclusiv România, din programul de scutire de la obligativitatea vizelor.

Între timp, din noiembrie 2019, Polonia a intrat în Programul Visa Waiver, iar cetățenii acestei țări pot călători în SUA fără vize.

Și Croația a făcut anul trecut un nou pas către intrarea în programul Visa Waiver după ce a semnat un acord de cooperare cu SUA privind comunicarea datelor pasagerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
visa waiver
romania
rata
refuz
vize
2019
proiect
lege