Criza energetică afectează din ce în mai mulți români. Peste 10 milioane de cetățeni sunt în sărăcie energetică și vor fi tot mai mulți pe măsură ce prețurile la energie și gaze își continuă ascensiunea, avertizează Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.
Vom avea electricitate și gaze? Vom putea să le plătim? Conferința PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei" vine cu răspunsurile
Conferința va fi organizată cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG și Tinmar Energy
DETALII AICI
„Dacă anul trecut, în ianuarie, erau 30,5% din gospodăriile românești în sărăcie energetică, anul acesta discutăm de 42% din gospodării, peste 10 milioane de români sunt în sărăcie energetică. Sub o formă sau alta, ei nu-și pot plăti facturile la gaze, energie electrică, energie termică sau se sustrag de la plata facturilor fie stând în frig, fie nemaicumpărându-și alte bunuri absolut necesare ca să-și poată plăti factura”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dumitru Chisăliță.
VEZI AICI CE ÎNSEAMNĂ SĂRĂCIE ENERGETICĂ
Creșterea rapidă a gradului de sărăcie energetică a românilor este doar începutul, adaugă acesta.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
„După cum arată prețurile prognozate pentru 2022, în lipsa unor măsuri care să diminueze aceste prețuri, creșterea de preț va fi una superioara față de anul trecut, ceea ce s-ar putea să ne găsească anul viitor, în aceeași perioadă, la un prag care să sară de jumătate din gospodăriile românilor”, avertizează președintele AEI.

Conform unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă (AEI), nivelul de sărăcie energetică în România a ajuns la un nivel de circa 42% din gospodării, aproximativ 10,1 milioane de români, în condițiile în care numărul consumatorilor declarați vulnerabili, sunt de doar 6% din gospodarii, respectiv 1,5 milioane de români.
„În următoarele luni, la aproape toți consumatorii casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la prețuri peste prețul gazelor din acest moment. Astfel, în primăvară, nu doar că nu vom avea prețuri medii mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea creșteri importante de preț. Astfel că, de la 1 aprilie 2022, români iurmează să achite prețuri medii mai mari la gaze față de anul 2020", se mai arată în studiul AEI.

"Pentru consumatorii noncasnici, costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kWh, excluzând marii consumatori, care vor beneficia de scheme separate. Impactul estimat al măsurii este de 2,5 miliarde lei până la sfârșitul anului", a spus premierul.