PROFIT NEWS TV Ministrul Agriculturii: Trebuie să accelerăm investițiile în sistemele de irigații. Până la finalul anului vom mai pune în funcțiune încă 20 de astfel de sisteme

PROFIT NEWS TV Ministrul Agriculturii: Trebuie să accelerăm investițiile în sistemele de irigații. Până la finalul anului vom mai pune în funcțiune încă 20 de astfel de sisteme
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2022

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat, la PROFIT NEWS TV, că este necesară accelerarea investițiilor în sistemele de irigații ale țării și a anunțat planurile ministerului în acest sens. 

În ceea ce privește sistemul principal de irigații al României, ministrul spune că trebuie reabilitat și repus în funcțiune. 

Urmărește-ne și pe Google News

„Anul acesta, în primul trimestru, am accelerat reabilitarea, am pus în funcțiune 4 noi amenajări, iar până la finalul anului, sper eu, vom mai pune în funcțiune încă 20 de astfel de sisteme. Ne propusesem 22, am crescut la 24, iar în anii următori trebuie să le accelerăm”, a spus ministrul.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pentru extinderea sistemele secundare de irigații, ministerul Agriculturii are alocați 400 de milioane de euro în 2023, și alți 100 de milioane de euro pentru microsistemele de irigații la nivel de fermă. 

„Am modificat Legea îmbunătățirilor funciare, am extins perioada de implementare a programului până în 2027, am majorat bugetul la 1,5 miliarde de euro și oferim acum practic posibilitatea fermierilor să-și creeze microsisteme de irigații. Adică ei vor identifica surse alternative de aprovizionare cu apă. În anii următori va crește accelerat suprafața irigabilă a României”, mai spune Chesnoiu, precizând că ministerul lucrează din plin pentru aprobarea documentațiilor și scoaterea la licitație a lucrărilor pentru sistemele de irigații. 

PROFIT NEWS TV Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii: Suntem departe de o criză alimentară. Întotdeauna producem mai mult decât avem nevoie CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii: Suntem departe de o criză alimentară. Întotdeauna producem mai mult decât avem nevoie

Pe de altă parte, adaugă acesta, ministerul va extinde și numărul de puncte de lansare a dispozitivelor de combatere a grindinei și este în proces de testare pentru stimularea precipitațiilor cu parteneri din Bulgaria și Grecia. 

„Se realizează prin intermediul unor avioane specializate, se însămânțează nori și se obțin cantități de precipitații în areale bine definite, în perioade de nevoie. Lucrăm pe mai multe planuri astfel încât să diminuăm pe cât de mult posibil din efectele schimbărilor climatice care ne afectează. Cu cât vom reuși să menținem un nivel de producție mai stabil cu atât lucrurile vor fi mai bune”, afirmă ministrul Agriculturii, adăugând că a accelerat și plata banilor din fondurile europene către fermieri. 

„Nu avem niciun fel de întârziere pe acest plan. Din 25 mai am virat în conturile fermierilor din fondurile europene și din bugetul național peste 2,2 miliarde de euro și cred eu că toate aceste lucruri se văd pentru că încă avem stabilitate”, mai spune Chesnoiu.

O altă măsură luată de ministerul agriculturii pentru spijinirea fermierilor este compensarea cu până la 50% a costurilor cu energia utilizată pentru irigarea culturilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian chesnoiu
ministrul agriculturii
sisteme de irigatii
fonduri europene fermieri
investitii agricultura