PROFIT NEWS TV Urmează corecții la prețurile energiei. Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă: Nivelul va fi relativ inferior față de ceea ce avem în momentul de față

PROFIT NEWS TV Urmează corecții la prețurile energiei. Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă: Nivelul va fi relativ inferior față de ceea ce avem în momentul de față
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 22 dec 2021

Prețurile la energie vor începe să scadă din primăvară ca urmare a reducerii ușoare a cererii, însă se vor menține în continuare peste nivelul din 2020, spune, la PROFIT NEWS TV, Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă.

„Tendințele care sunt în momentul de față și prețurile futures pe care le vedem acum arată că totuși la anul, în vară cel puțin, nivelul prețurilor va fi relativ inferior față de ceea ce avem în prezent. Ne așteptăm ca din primăvară, ca urmare a reducerii ușoare a cererii, la niște corecții, dar prețurile vor rămâne la niște niveluri de 2-3 ori mai ridicate decât erau în anul 2020”, a precizat Chisăliță.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit acestuia, tendința de creștere a prețurilor se va schimba doar în momentul în care vor apărea modificări radicale pe piața de energie. 

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

„Vedem că cererea este mult mai mare decât oferta și în momentul de fața nu avem posibilitatea de a acoperi această cerere”, continuă președintele Asociației Energia Inteligentă.

CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Fără cale de scăpare. CEO-ul Reveal Marketing Research: Industria HoReCa nu își mai revine nici dacă sunt anulate toate restricțiile! Care sunt motivele

În plus și creșterea taxelor pe emisiile de carbon vor contribui substanțial în perioada următoare la majorarea prețurilor la energie electrică.

„Taxarea emisiilor de carbon care a atins un nivel record în această lună, pe data de 8 decembrie a ajuns la un nivel de 88 de euro pe tonă, în momentul de față este 81,35 de euro/tonă, un nivel pe care care majoritatea specialiștilor îl așteptau abia în 2030”, explică Chisăliță. 

El atrage atenția și la necesitatea schimbării modului în care statul adresează provocările prin care trece piața de energie. 

„Trebuie să ne schimbăm modul de gândire, astfel încât să renunțăm la acea idee de abordare tip insulă și să ne ducem către o abordare de tip federație, pentru că într-o piață liberă energia electrică, gazele naturale și alte materii prime circulă liber. Asta face ca în permanență ele să se orienteze în funcție de cerere și ofertă, iar asta determină prețul. Trebuie să ne regândim cu totul modul în care gândim, să renunțăm la conceptul de independență și să implementăm conceptul de securitate energetică, o componentă care să asigure siguranța în livrare la nivelul tuturor consumatorilor și în același timp o componentă legată de accesibilitatea prețului la energie electrică și gaze naturale”, subliniază Dumitru Chisăliță și dă exemplu modelul de funcționare al Ungariei. 

CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Creșterea prețurilor materialelor de construcții - Criza transporturilor și războiul comercial dintre SUA și China, principalele influențe. Claudiu Bisnel, Fondator Brisk Group: Nu vor mai reveni niciodată la nivelurile pre-pandemice

„A înțeles de peste 10 ani de zile acest concept, că nu mai poate să își propună ideea de a deveni independentă energetic, a înțeles că trebuie să joace în multiple piețe și, în același timp, trebuie să-și protejeze atât din punct de vedere energetic, cât și din punct de vedere economic cetățenii. Cred că este un model pe care putem să îl urmăm. Trebuie să înțelegem că nu mai putem să stăm în interiorul granițelor noastre. Trebuie să jucăm după regulile unei piețe unice de energie și gaze naturale”, semnalează președintele Asociației Energia Inteligentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret energie electrica
dumitru chisalita
preturi energie
taxe emisii carbon