VIDEO PROFIT NEWS TV - Ana Dumitrache, CTP: Bucureștiul se conturează ca hub logistic pentru întreaga regiune a Balcanilor

VIDEO PROFIT NEWS TV - Ana Dumitrache, CTP: Bucureștiul se conturează ca hub logistic pentru întreaga regiune a Balcanilor
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 20 oct 2021
Zona Bucureștiului se conturează ca hub logistic pentru întreaga regiune a Balcanilor și, din această capacitate, este departe de a ajunge la o saturare în privința dezvoltărilor de spații de depozitare, a arătat, la PROFIT NEWS TV, Ana Dumitrache, country manager al CTP România, cel mai mare proprietar de depozite din țară.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
 

Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză.
 

Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu Nordis Group, Banca Transilvania, ING și Unicredit Bank, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI


„Avem clienți care livrează din parcul nostru, Bucharest West, în Turcia și Orientul Mijlociu. Se distribuie de aici băuturi răcoritoare, cosmetice și ciocolată în întreaga regiune. Bucureștiul mai are mult până la saturare, în calitatea sa de hub regional. Totuși, nu trebuie să așteptăm să devină Bucureștiul saturat, pentru a dezvolta și alte centre. CTP nu are forța să dezvolte suficientă infrastructură publică pentru a deschide noi centre, deși am lărgit și noi drumuri de la două la patru benzi. Spre exemplu, când Portul Constanța se va mișca într-o direcție corectă cu infrastructura portuară și comercial, va reprezenta un centru de interes și pentru noi“, a menționat Ana Dumitrache.
 
CTP a cumpărat, recent, de la grupul maltez Zacaria și de la dezvoltatorul grec Helios Phoenix o rețea de parcuri logistice, cu o suprafață cumultă de aproape 270.000 de metri pătrați, în două tranzacții de peste 100 de milioane de euro. Prin aceste achiziții, compania a intrat în două noi orașe: Brașov și Craiova. 

Ana Dumitrache spune că stocul de spații industrial/logistice al României nu depășește 6 milioane de metri pătrați și, comparativ cu Polonia, care are în jur de 23 de milioane de metri pătrați funcționali, potențialul de creștere al pieței locale este mare și constituie o oportunitate. 

„În Cehia și Slovacia avem mai multe fabrici în portofoliu decât în România. Nu am avut, însă, niciodată mai mult de circa 20% din portofoliul nostru spații industriale. În România avem circa 16% din portofoliu alocat spațiilor de producție. Nu ne așteptăm să explodeze cererea pentru spații de producție. Au fost foarte multe discuții despre mutarea facilităților de producție dinspre Orientul Îndepărtat spre Europa, însă nu a fost o cerere foarte mare și nici nu mă aștept să apară“, a explicat managerul.
 
Remon Vos, CEO-ul și unul dintre acționarii CTP, a declarat într-un interviu acordat, recent, Profit.ro că va direcționa spre piața românească până la 250 de milioane de euro din banii obținuți din listarea la Bursa din Amsterdam. El a mai spus că vrea să își crească portofoliul de depozite locale cu 25% până la finalul anului, de la suprafața de 1,6 milioane de metri pătrați pe care o avea atunci în România. Acum are deja peste 1,8 milioane de metri pătrați.
Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Compania are o cotă de piață de 29%, iar 60% din totalul de spații logistice aflate acum în construcție aparțin CTP. Investitorul mai are la dispoziție terenuri de 234 de hectare pentru dezvoltări viitoare în România.

Cu scopul accelerării investițiilor, CTP a cumpărat și un teren de la Alpha Bank pentru un proiect major în Popești-Leordeni, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

În octombrie 2020, CTP a lansat o emisiune de obligațiuni verzi cu o valoare de 650 milioane de euro, care s-a suprasubscris de mai multe ori. Obligațiunile companiei ajung la maturitate în 2025. Emisiunea a fost una record pentru o companie imobiliară din Europa Centrală și de Est aflată la prima ieșire de acest gen și a fost urmată de două emisiuni suplimentare, în total fiind atrase peste 1,5 miliarde de euro.

CTP a încasat, anul trecut, venituri nete din chirii de 47,3 milioane de euro în România, cu peste 15% mai mari decât în 2019, fiind cel mai bun rezultat după Cehia. Portofoliul românesc generator de venituri al CTP era evaluat la 943,6 milioane de euro la sfârșitul anului trecut, la o valoare a împrumuturilor de peste 635 milioane de euro. În 2019, compania avea proprietăți funcționale în valoare de aproape 700 milioane de euro și împrumuturi de 522 milioane euro.



Anul trecut, compania a fost angajată într-o serie de achiziții, prezentate în exclusivitate de Profit.ro. A cumpărat A1 Business Park din Dragomirești Vale, la un preț de circa 25 milioane de euro, tranzacție ce a facilitat ieșirea grupului australian Cromwell de pe piața imobiliară românească. A preluat de la Dan Șucu centrul logistic al retailerului de mobilă și decorațiuni Mobexpert de lângă București, într-un contract de tip „sale and lease back“ evaluat la circa 14 milioane de euro. A plătit circa 30 milioane de euro pe trei hale de circa 56.000 de metri pătrați deținute de fondul britanic Equest Balkan Properties. Și a cumpărat un teren de 6,3 hectare de la producătorul spaniol de subansamble auto Dover în completarea depozitelor sale din cadrul CTPark Bucharest din Dragomirești-Vale.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ctp
ana dumitrache