Tensiunile din Orientul Mijlociu și așteptările privind reducerea dobânzilor duc aurul la un nou maxim istoric. Record și în România

Tensiunile din Orientul Mijlociu și așteptările privind reducerea dobânzilor duc aurul la un nou maxim istoric. Record și în România
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2023

Prețul aurului a depășit luni recordul istoric de peste 2.100 de dolari uncia, investitorii mizând pe o reducere a dobânzilor din partea Rezervei Federale americane în cursul următorului an, pe fondul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Și în România a fost ănregistrat un record - DETALII AICI

Metalul prețios a urcat luni dimineața până la un vârf de 2.135,39 dolari uncia la debutul tranzacțiilor pe piețele asiatice, depășind precedentul maxim istoric atins în 2020, în timpul pandemiei, după care a coborât ajungând în jurul orei 10:30 GMT până la 2.069,01 dolari uncia, scrie Agerpres.

Fraudă la TVA de 15 milioane euro identificată de inspectorii Antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand CITEȘTE ȘI Fraudă la TVA de 15 milioane euro identificată de inspectorii Antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand

Această fugă a investitorilor spre aur reflectă în primul rând "așteptările crescute vizând o reducere a dobânzilor Rezervei Federale în cursul primului trimestru din 2024", potrivit lui Ricardo Evangelista, analist la ActivTrades. De asemenea, cotația aurului este influențată și de "instabilitatea geopolitică latentă din Orientul Mijlociu", adaugă Ricardo Evangelista.

Această potențială scădere a dobânzilor Fed afectează în primul rând dolarul. În condițiile în care piața de metale prețioase este cotată în dolari, o scădere a monedei americane face mai atractiv aurul pentru cumpărătorii care utilizează alte valute. De asemenea, un dolar mai slab face aurul mai atractiv comparativ cu titlurile de stat emise de Trezoreria americană, o altă valoare de refugiu, pentru care randamentele evoluează în funcție de așteptările privind dobânzile Fed.

Modificarea radicală a așteptărilor cu privire la băncile centrale este unul dintre motivele care stau la baza creșterii cotației aurului, susține și James Harte, analist la Tickmill. "Rezerva Federală americană și Banca Centrală Europeană sunt susceptibile să reducă dobânzile la începutul anului următor", este de părere James Harte.

Traderii au început să se orienteze spre metalul galben după ce vineri președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că dobânzile americane au fost aduse "într-o zonă profund restrictivă" iar "această politică monetară strictă exercită o presiune în jos asupra activității economice și inflației".

Aceste declarații au dat naștere la speranțe că deteriorarea economiei îi va face pe oficialii Fed să renunțe la majorările de dobândă de referință, utilizate pentru a lupta împotriva inflației, și ar putea decide să reducă dobânzile mai devreme decât preconizau până acum.

VIDEO Mesaj de la Primăria Capitalei: Tot mai mulți bucureșteni aleg transportul public. La câți abonați a ajuns STB CITEȘTE ȘI VIDEO Mesaj de la Primăria Capitalei: Tot mai mulți bucureșteni aleg transportul public. La câți abonați a ajuns STB

Un alt factor care îi determină pe traderi să se îndrepte spre aur, valoarea de refugiu tradițională, este și declanșarea războiului dintre Israel și Hamas. Cotația aurului a crescut cu 13% de la atacul declanșat de mișcarea islamistă pe teritoriul Israelului, în data de 7 octombrie.

"Episoadele de riscuri crescute și tensiuni geopolitice au tendința de a impulsiona aurul", explică Louise Street, analistă la Consiliul Mondial al Aurului (WGC).

De exemplu, declanșarea războiului din Ucraina, în luna februarie 2022, a dus cotația aurului la peste 2.000 de dolari uncia, aproape de precedentul record istoric, atins în luna august 2020, în momentul când pandemia de Covid-19 se agrava în numeroase țări. 

viewscnt
Afla mai multe despre
aur
pret