Primăria Capitalei a primit oferte de la bănci pentru împrumutul de 150 milioane lei destinat achiziției de troleibuze și autobuze electrice hibride

Primăria Capitalei a primit oferte de la bănci pentru împrumutul de 150 milioane lei destinat achiziției de troleibuze și autobuze electrice hibride
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 17 mai 2024

Intesa SanPaolo Romania, Raiffeisen Bank România și UniCredit Bank România s-au înscris la o licitație organizată de Primăria Municipiului București (PMB) pentru contractarea unui împrumut de 150 milioane lei, pe 10 ani, destinat cofinanțării proiectelor Capitalei care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru realizarea unor obiective de investiții de interes local, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Obiectul contractului de achiziție publică îl reprezintă contractarea unui împrumut intern în valoare totală de până la 150.000.000 lei pentru finanțarea unor investiții de interes local, conform HCGMB nr. 63/29.02.2024. Municipiul București are în prezent în derulare contractul de finanțare nerambursabilă nr. 39/N/GES/28.12.2018 încheiat cu Administrația Fondului pentru Mediu, conform căruia beneficiază de o finanțare nerambursabilă în sumă de până la 340.000.000 lei, reprezentând maxim 80% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru realizarea proiectului"Achiziționare mijloace de transport mai puțin poluante necesare îmbunătățirii transportului public de călători în Municipiul București", care vizează achiziționarea unui număr de 100 troleibuze și achiziționarea unui număr de 130 autobuze electric hibride", scrie în caietul de sarcini al licitației.

EXCLUSIV FOTO&VIDEO Contabila reținută de Poliție - de la una din cele mai mari agenții de turism. A fost sesizat DIICOT. Cum a intrat compania în insolvență. Este reclamat și un grup de Facebook CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO&VIDEO Contabila reținută de Poliție - de la una din cele mai mari agenții de turism. A fost sesizat DIICOT. Cum a intrat compania în insolvență. Este reclamat și un grup de Facebook

Investiția urmărește și respectarea prevederilor art. 4 din OUG nr. 71/2021 privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante, în sprijinul unei mobilități cu emisii scăzute, pentru abrogarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2011 privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic și a Legii nr. 37/2018 privind promovarea transportului ecologic.

"Achiziția celor 130 autobuze electric hibride și 100 de troleibuze cu autonomie are ca obiectiv reducerea emisiilor de echivalent CO2 generat de transportul rutier motorizat la nivelul Municipiului București (reducerea poluării prin scăderea numărului de autoturisme private, a reducerii timpului de călătorie și a congestiilor), prin atingerea unuia dintre dezideratele Uniunii Europene de a asigura un sistem energetic durabil, competitiv, sigur și care generează emisii reduse de dioxid de carbon, unul dintre principalele obiective vizate în acest sens fiind accelerarea decarbonizării sectorului transporturilor prin aplicarea de măsuri care să favorizeze tranziția spre preponderența transportului public și promovarea vehiculelor nepoluante prin intermediul procedurilor de achiziții publice", se mai spune în document.

EXCLUSIV Tranzacție surpriză - Garanta Asigurări, cumpărată de mai mulți brokeri locali CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție surpriză - Garanta Asigurări, cumpărată de mai mulți brokeri locali

Contractul de furnizare a 100 troleibuze a fost semnat în data de 29.12.2022 cu polonezii de la Solaris. Deoarece furnizorul are rezidență fiscală în Polonia, TVA aferentă facturilor emise de acesta va fi achitată către bugetul de stat din România.

Valoarea contractului este de 290.318.350 lei, la care se adaugă TVA, rezultând o valoare a investiției de 345.478.837 lei.

Conform graficului de livrare, în anul 2024 vor fi livrate toate cele 100 troleibuze.

Turbulențe majore la Bayer CITEȘTE ȘI Turbulențe majore la Bayer

Din valoarea finanțării nerambursabile de 340.000.000 lei acordată Municipiului București de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a fost rambursată până în prezent suma de 177.614.659 lei pentru furnizarea a 130 autobuze electric hibride, iar diferența este aferentă contractului de furnizare a 100 troleibuze.

"Ca urmare, sursele de finanțare pentru investiția privind furnizarea a 100 troleibuze sunt următoarele: 162.385.341 lei finanțare de la AFM și 183.093.496 lei din surse proprii", se precizează în caietul de sarcini.

PMB a estimat costurile cu împrumutul la 62,746 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
primaria capitalei
pmb
licitatie
imprumut
autobuze electrice hibride
troleibuze
oferte