Fondurile de pensii din statele europene nordice vor cere Tesla să respecte negocierile colective

Fondurile de pensii din statele europene nordice vor cere Tesla să respecte negocierile colective
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 dec 2023

Producătorul american de automobile Tesla va fi îndemnat să respecte negocierile colective pentru angajații săi din regiunea nordică, într-o scrisoare comună care va fi trimisă de un grup de fonduri de pensii săptămâna aceasta, au spus luni patru dintre fonduri, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Tesla se confruntă cu o reacție din partea sindicatelor și a unor fonduri de pensii din regiune din cauza refuzului său de a accepta o cerere din partea mecanicilor suedezi pentru drepturi de negociere colectivă, care să acopere salariile și alte condiții, scrie News.ro.

Tranzacție - Acționarul majoritar vrea să cumpere acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Engie România cu 87 milioane euro CITEȘTE ȘI Tranzacție - Acționarul majoritar vrea să cumpere acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Engie România cu 87 milioane euro

”Atitudinea Tesla împotriva dreptului la negociere colectivă este o preocupare profundă”, a spus un proiect al scrisorii adresată conducerii producătorului de automobile, furnizat de cel mai mare fond de pensii din Norvegia, KLP.

Modelul pieței muncii din regiunea nordică combină mobilitatea ridicată a locurilor de muncă cu siguranța veniturilor pentru șomeri, printr-o tradiție lungă de dialog între asociațiile patronale și sindicate.

”(Acest model) le-a permis nordicilor să se dezvolte ca una dintre cele mai prospere și armonioase regiuni din lume”, se spune în scrisoarea scrisă.

Fondurile de pensii, care includ Folksam din Suedia și PensionDanmark și PFA din Danemarca, intenționează ca prin scrisoare să ceară o întâlnire cu Tesla.

”Acesta nu este doar despre modelul de muncă nordic, ci despre drepturile fundamentale ale omului”, a spus Kiran Aziz, șeful investițiilor responsabile la KLP, care deține acțiuni Tesla în valoare de aproximativ 210 de milioane de dolari.

Tesla a reușit să evite contractele colective de muncă cu cei aproximativ 127.000 de lucrători ai săi, iar CEO-ul Elon Musk a vorbit despre opoziția sa față de sindicate.

CONFIRMARE Polonezii de la Wittchen, cu peste 100 de magazine în Europa, au intrat în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Polonezii de la Wittchen, cu peste 100 de magazine în Europa, au intrat în România

Purtătorul de cuvânt al companiei în țările nordice nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

O dispută de muncă între Tesla și un sindicat suedez a stârnit greve de simpatie în regiune și a determinat unele fonduri de pensii să-și vândă acțiunile la companie.

Tesla, care a revoluționat piața mașinilor electrice, spune că angajații săi suedezi au condiții la fel de bune sau mai bune decât cele pe care le cere sindicatul.

”În calitate de investitori în Tesla, recunoaștem marea contribuție a companiei la electrificarea sectorului transporturilor, dar în același timp solicităm conducerii să caute o soluționare a conflictului”, a declarat pentru Reuters Rasmus Bessing, șeful investițiilor responsabile la PFA.

PFA deținea acțiuni la Tesla în valoare de aproximativ 275 de milioane de dolari la sfârșitul lunii iunie.

Termenul limită pentru cosemnarea scrisorii a fost prelungit până în această săptămână ca efect al interesului ridicat al investitorilor, potrivit lui Kiran Aziz, directorul pentru investiții responsabile la KLP.

Folksam din Suedia și PensionDanmark din Danemarca au spus că vor semna și scrisoarea. Fondul suveran de admonistrare a averilor al Norvegiei, al șaptelea cel mai mare acționar al Tesla, cu un pachet de 6,8 miliarde de dolari, a declarat săptămâna trecută că va continua să preseze compania să respecte drepturile muncii, cum ar fi negocierile colective.

Norges Bank Investment Management, administratorul fondului suveran norvegian, nu a fost printre semnatarii scrisorii, a declarat un purtător de cuvânt al fondului.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de pensii
tesla
angajati