Manchester United: Familia Glazer ia în considerare vânzarea clubului, care i-a reziliat contractul lui Cristiano Ronaldo

Manchester United: Familia Glazer ia în considerare vânzarea clubului, care i-a reziliat contractul lui Cristiano Ronaldo
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 nov 2022

Marți, 23 noiembrie, a fost probabil cea mai importantă zi din istoria recentă a unuia dintre cele mai galonate cluburi de fotbal europene, Manchester United, cel puțin de la retragerea legendarului manager Sir Alex Ferguson în 2013. După anunțul rezilierii, de comun acord, a contractului celui mai bine plătit jucător din Premier League, Cristiano Ronaldo, proprietarii americani au declarat, pentru prima dată de la preluarea în urmă cu 17 ani a clubului, că iau în calcul vânzarea acestuia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Căpitanul Portugaliei Cristiano Ronaldo, care a părăsit Manchester United cu efect imediat marți, a criticat săptămâna trecută proprietarii clubului într-un interviu controversat, afirmând că familiei Glazer „nu-i pasă de club” din punct de vedere sportiv. Acesta este și motivul rezilierii contractului vedetei portugheze.

Șeful ANRE, mesaj după anunțul retragerii Enel din România CITEȘTE ȘI Șeful ANRE, mesaj după anunțul retragerii Enel din România

Proprietarii lui Manchester United, familia Glazer, care au cumpărat clubul pentru 790 de milioane de lire sterline (1,34 miliarde de dolari) în 2005, au anunțat marți seară că se gândesc să vândă echipa, „explorând alternative strategice”.

Potrivit unui comunicat de presă, consiliul de administrație al Manchester United va „lua în considerare toate alternativele strategice, inclusiv noi investiții în club, o vânzare sau alte tranzacții care implică compania”.

Procesul „va include o evaluare a mai multor inițiative de consolidare a clubului, inclusiv reamenajarea stadionului și a infrastructurii și extinderea operațiunilor comerciale ale clubului la scară globală” pentru a spori „succesul pe termen lung al clubului masculin și feminin. și echipele academiei și aduce beneficii fanilor și altor părți interesate”.

Începând cu 2012, când familia Glazer a vândut 10% din participația lor din clubului cotat pe New York Stock Exchange, participația acesteia s-a diminuat, în urma unor serii de vânzări, însă americanii continuă să dețină un pachet majoritar și, implicit, controlul clubului.

„Vom evalua toate opțiunile pentru a ne asigura că ne servim cel mai bine fanii și că Manchester United maximizează oportunitățile semnificative de creștere disponibile pentru club astăzi și în viitor. De-a lungul acestui proces, vom rămâne pe deplin concentrați pe servirea celor mai bune interese ale fanilor, acționarilor și diferitelor părți interesate”, au spus copreședinții executivi și directorii Avram Glazer și Joel Glazer.

Familia Glazer este nepopulară în rândul fanilor, care au demonstrat în repetate rânduri împotriva acesteia și au solicitat vânzarea clubului.

Americanii mai dețin, potrivit BBC, echipa de fotbal american Tampa Bay Buccaneers din 1995, iar Avram Glazer a cumpărat o echipă în noua ligă de cricket Twenty20 din Emiratele Arabe Unite în 2021.

Joel și Avram au preluat conducerea de zi cu zi a United după ce tatăl lor, Malcolm, a suferit un accident vascular cerebral în aprilie 2006. Miliardarul Malcolm a murit la 85 de ani în 2014.

CONFIRMARE Cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară românească, semnată: CA Immo iese de pe piața românească. Frații Pavăl - cumpărători CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Cea mai mare tranzacție de pe piața imobiliară românească, semnată: CA Immo iese de pe piața românească. Frații Pavăl - cumpărători

Compania americană de investiții Raine Group, care a intermediat vânzarea clubului Chelsea pentru 4,25 miliarde de lire sterline în mai, acționează în calitate de consilier financiar exclusiv al United.

United, care se află pe locul cinci în Premier League, nu a câștigat niciun titlu din 2017, când, sub conducerea lui Jose Mourinho, a cucerit Europa League și EFL Cup în 2017. Ultima dată a fost campioană a Angliei în 2013, sub conducerea lui Sir Alex Ferguson.

Manchester United a făcut parte din proiectul eșuat al Super League europeană, care s-a prăbușit rapid în aprilie 2021. Copreședintele Manchester United, Joel Glazer, și-a cerut ulterior scuze fanilor pentru această decizie.

Potrivit Transfermarkt, Manchester United a cheltuit net pe transferuri 1,36 miliarde de euro (1,18 miliarde de lire sterline) cât timp s-a aflat în proprietatea americanilor, doar Manchester City raportând o cifră mai mare în acea perioadă.

Mișcarea familiei Glazer vine după ce președintele rivalei Liverpool, Tom Werner, a declarat că Fenway Sports Group „explorează o vânzare” a clubului Anfield.

Miliardarul britanic Sir Jim Ratcliffe, fan al clubului, a afirmat recent că ar fi interesat să cumpere United. Ulterior a precizat că familia Glazer i-a spus că nu vrea să vândă.

viewscnt
Afla mai multe despre
manchester united
vânzare
glazer
ronaldo