Oina - declarată sportul național al României. Când va fi Ziua Națională a Oinei

Oina - declarată sportul național al României.  Când va fi Ziua Națională a Oinei

Foto: Federatia Romana de Oină

Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2023

Camera Deputaților a adoptat, decizional, proiectul de lege prin care oina este declarată sportul național al României, iar 9 mai va fi instituită drept Ziua Națională a Oinei. Legea merge la promulgare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.69/2000. Astfel, este preconizată instituirea zilei de 9 mai ca Zi națională a oinei, precum și instituirea obligației Federației Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activitățile propuse a se desfășură anul următor, pentru finanțarea directă de la bugetul de stat a programului național „Redescoperă Oina”.

FOTO Simona Halep preia controlul asupra unora dintre afacerile familiei CITEȘTE ȘI FOTO Simona Halep preia controlul asupra unora dintre afacerile familiei

„Oina este sportul național al României. Se instituie ziua de 9 mai Ziua Națională a Oinei. Ziua Națională a Oinei va fi marcată de către Federația Română de Oină și de către membrii afiliați la aceasta, de către cluburi/asociații sportive, de către Ministerul Educației și Ministerul Sportului, prin organizarea și participarea la evenimente cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa și de a promova importanța practicării sportului național, oina, pentru sănătatea populației. Autoritățile administrației publice centrale și locale, societatea civilă, precum și persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic sau pot pune la dispoziție, în mod gratuit, bazele sportive aflate în administrare în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor consacrate acestei zile”, conform propunerii legislative, scrie News.ro.

De asemenea, este înființat Programul național „Redescoperă oina”, care constă într-un complex de activități necesare susținerii practicării și promovării acestui joc și se desfășoară prin intermediul Federației Române de Oină și a structurilor sportive afiliate la aceasta pe întreg teritoriul României.

Finanțarea programului urmează să fie asigurată din fonduri prevăzute distinct în bugetul de stat, alocații bugetare, prin Ministerul Sportului, și, în funcție de posibilități, din fonduri de la bugetele locale.

Camera Deputaților a adoptat decizional proiectul și astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Afla mai multe despre
oina
sport național