Va dispărea schiul din stațiunile montane din Europa? Scenariile luate în calcul

Va dispărea schiul din stațiunile montane din Europa? Scenariile luate în calcul
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2023

Schimbările climatice amenință viitorul stațiunilor de schi din Europa, afirmă autorii unui studiu recent, potrivit căruia utilajele de zăpadă artificială nu vor putea să compenseze decât parțial absența zăpezii naturale în contextul în care clima de pe Terra continuă să se încălzească, informează DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproximativ jumătate dintre stațiunile de schi din Europa se confruntă cu riscuri ridicate de deficit de zăpadă dacă încălzirea climei globale va determina temperatura medie globală să crească cu 2 grade Celsius, afirmă autorii acestui studiu ce a fost publicat în revista științifică Nature Climate Change.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Sebastian Piu, co-fondator 123credit.ro: Niciun client nu este captiv într-un contract de credit, iar refinanțarea poate fi făcută oricând. Nu există creditul perfect, ci un echilibru CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - Sebastian Piu, co-fondator 123credit.ro: Niciun client nu este captiv într-un contract de credit, iar refinanțarea poate fi făcută oricând. Nu există creditul perfect, ci un echilibru

În scenariul în care temperatura medie crește cu 3 grade Celsius în acest secol, 91% dintre stațiunile de schi din Europa se vor confrunta cu riscul de a avea prea puțină zăpadă pentru a permite practicarea sporturilor de iarnă, scrie Agerpres.

Dacă încălzirea climei globale va fi de 4 grade Celsius, atunci aproape toate stațiunile de schi de pe continentul european riscă să se confrunte cu o penurie de zăpadă.

Europa este un centru major pentru schi la nivel global, întrucât găzduiește aproximativ jumătate dintre stațiunile de acest tip din lume. Studiul a analizat 2.234 de stațiuni din 28 de țări din Europa.

Dacă eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice reușesc să limiteze creșterea temperaturii medie cu cel mult 1,5 grade Celsius - obiectivul stabilit prin Acordul pentru climă de la Paris -, atunci doar 32% dintre stațiunile de schi ar risca să se confrunte cu deficit de zăpadă, potrivit acestui studiu. Acest procent ar putea să scadă chiar și mai mult, între 14% și 26%, cu ajutorul utilajelor de producere a zăpezii artificiale.

Munții Alpi ar urma să fie deosebit de afectați de această evoluție, potrivit prognozelor realizate în cadrul studiului.

La o încălzire globală cu 3 grade Celsius, riscul de deficit de zăpadă fără producerea de omăt artificial ar fi de 100% în Alpii germani, de 94% în Alpii austrieci, de 93% în Alpii francezi și de 87% în Alpii elvețieni.

Databricks, cu doi antreprenori de origine română printre fondatori, poate ajunge la o evaluare de 43 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Databricks, cu doi antreprenori de origine română printre fondatori, poate ajunge la o evaluare de 43 miliarde dolari

Dacă încălzirea globală va fi limitată la +1,5 grade Celsius - un prag despre care experții spun că este tot mai puțin probabil de atins -, riscul de deficit de zăpadă în Alpii germani va fi redus la 20%, în Alpii austrieci la 7%, în Alpii Francezi la 4% și în Alpii elvețieni la 5%.

Care ar fi soluția salvatoare a stațiunilor de schi

O modalitate prin care stațiunile de schi ar putea să reacționeze la deficitul iminent de zăpadă ar fi să investească în producția de zăpadă artificială, care le-ar asigura o aprovizionare fiabilă cu omăt pentru o parte a anului în anumite zone.

Însă experții spun că producția de zăpadă artificială va duce la creșterea cererii de apă și de electricitate, precum și a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de stațiunile de schi.

Autorii studiului încurajează părțile interesate să reconsidere dacă anumite regiuni ar trebui să rămână dependente de turismul generat de practicarea sporturilor de iarnă, mai ales dacă se ține cont de cererile mari de energie și apă, care sunt deja o resursă rară în unele dintre regiunile montane.

viewscnt
Afla mai multe despre
schi
europa
zapada