Detaliile mici care fac costul creditului mare

Detaliile mici care fac costul creditului mare
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 6 mai 2016

Să iei un credit e o decizie importantă, care se va regăsi în bugetul personal timp de mai mulți ani. De aceea acordă atenție maximă la detalii, pentru că detaliile sunt cele care fac diferența.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moneda, tipul și nivelul dobânzii, comisioanele, asigurările atașate și “birocrația” procesului de acordare diferențiază semnificativ ofertele de creditare.

Creditul de consum în lei nu a fost niciodată mai ieftin în România. Cu toate acestea, există diferențe importante între ofertele băncilor pentru astfel de împrumuturi. Compară mai multe oferte înainte să iei decizia finală! Cu cât ești mai bine informat, cu atât ai șanse mai mari să alegi creditul convenabil pentru tine.

Rata lunară de plată este poate cel mai important lucru la un credit. De aceea, este bine ca după plata acesteia să îți rămână suficiente resurse pentru celelalte cheltuieli. Alege rata potrivită bugetului tău și nu împrumuta mai mult decât ai nevoie!

Dobânda este principalul cost al unui credit. Dacă în anii 2006-2008 băncile utilizau în principal dobânzi variabile, care te expuneau la riscul ca acestea să crească, acum există credite cu dobânzi fixe pe termene de până la 5 ani. O astfel de ofertă include creditul DIVERS de la BCR, care îți oferă rate fixe pe toată perioada de creditare. Indiferent de cum va evolua economia și de cum se vor modifica dobânzile în piață, optând pentru o dobândă fixă ai certitudinea că aceasta va rămâne neschimbată până la scadența finală.

Românii cu credite au învățat pe buzunarele lor ce înseamnă riscul valutar. În perioada de dinainte de criză, dobânzile mai mici la creditele în valută făceau aceste împrumuturi mai atractive. Acum, că dobânzile la lei sunt la niveluri comparabile, este bine să contractezi creditul în moneda în care îți primești salariul și nu mai merită să-ți asumi riscul valutar. Creditele acordate exclusiv în lei, cum este cazul ofertei DIVERS, au risc valutar este zero, beneficiarii fiind astfel protejați de eventualele variații ale cursului de schimb.

Așa că, dacă dorești să împrumuți până la 88.000 de lei, fără garanții, alege creditul DIVERS de la BCR și știi exact cât vei plăti în fiecare lună până la achitarea creditului, fără surprize ale fluctuațiilor pieței. Nu mai trebuie să stai cu ochii pe cursul de schimb în ziua de scadență a ratei și nici să verifici dobânzile interbancare.

Spre exemplu, pentru un credit DIVERS în valoare totală de 10.000 de lei, contractat pe 5 ani, ai o rată lunară fixă, de 210 lei, la o dobândă anuală, tot fixă, de 9,49%. Acest calcul este valabil pentru clienții care își primesc salariul sau pensia într-un cont la BCR.

De altfel, mutarea salariului reprezintă un avantaj pentru cei care vor un credit de consum, în acest caz beneficiind de o dobândă mai mică cu 1 punct procentual față de cea standard. La creditul DIVERS, doar dacă îți aduci salariul la BCR economisești, pe exemplul de mai sus, 295 de lei din costul cu dobânda.

În total, plătești 12.598 de lei și nimic mai mult.

După excesul de comisioane de dinainte de criză, românii au început să aprecieze mai mult transparența. Deși poate părea nesemnificativ, un comision, mai ales aplicat la soldul inițial al creditului, poate crește cu mult rata lunară – în cazuri extreme, cu până la o treime.

Așa că dacă îți dorești transparență, un produs de creditare care vine fără comisioane de analiză și de administrare, este creditul DIVERS BCR.

Dar atenție, dobânda și comisioanele nu sunt singurele costuri asociate unui credit. Banca mai poate solicita și încheierea unei asigurări de viață, care mai adaugă ceva la costul total al creditului.

La BCR asigurarea de viață, care acoperă creditul în caz de deces, este oferită gratuit, în condițiile îndeplinirii criteriilor de eligibilitate stabilite de asigurător.

Este bine să știi că Dobânda Anuală Efectivă (DAE) reflectă costul total al unui credit, iar un împrumut este cu atât mai avantajos cu cât dobânda anuală efectivă este mai mică. DAE se modifică în funcție de suma și durata împrumutului si comisioanele percepute. Pentru a putea utiliza DAE la compararea costului creditelor, aceasta trebuie calculată pentru condiții similare.

Un lucru care nu poate fi cuantificat în bani, însă, este timpul pe care îl pierzi cu adunarea actelor necesare și aprobarea împrumutului. Birocrația nu există doar la stat.

Băncile au simplificat în ultima vreme procesul de acordare, după ce au încheiat parteneriate cu Administrația Natională de Admnistrare Fiscală pentru accesarea bazei de date privind veniturile potențialilor debitori. Dacă îți dai acordul, atunci informațiile relevante vin direct de la ANAF, fără să mai fie nevoie să treci pe la departamentul de resurse umane pentru o adeverință de salariu.

BCR are un acord cu ANAF, astfel că informațiile referitoare la venituri sunt obținute din baza de date ANAF și nu este necesar să prezinți adeverința de salariu. În plus, în trei ore poți să obții aprobarea creditului DIVERS, dacă îți încasezi deja salariul sau pensia într-un cont curent deschis la BCR.

Exemplu reprezentativ: rată fixă: 210 lei/lună, pentru un credit DIVERS BCR în valoare totală de 10.000 lei, pe 5 ani; dobândă fixă: 9,49%/an; comision analiză dosar de credit: 0 lei; comision administrare credit: 0 lei; valoare totală plătibilă: 12.598 lei; DAE = 9,91%. 

Oferta este valabilă până la 30 iunie 2016, pentru mai multe informații intră aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
credit bcr
credit divers bcr