O aplicație de smartphone poate identifica afecțiunile oculare

O aplicație de smartphone poate identifica afecțiunile oculare
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 10 oct 2019

Cu ajutorul inteligenței artificiale, oamenii de știință au creat o aplicație care poate recunoaște în poze afecțiunile ochiului chiar înainte ca aceasta să fie vizibilă medicilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Cercetătorii numesc aplicația CRADLE (Computer Assisted Detector of Leukoria). Aceasta poate depista reflexii a ceea ce specialiștii numesc “ochi alb” în fotografii.

Ochiul alb poate indica afecțiuni grave, precum cataracta, retinoblastomul și altele.

În testele realizate, aplicația s-a dovedit eficientă pe toate dispozitivele instalate, indiferent de calitatea camerei foto. A fost chiar mai eficientă în depistarea afecțiunilor decât cadrele medicale.

AI-ul face diagnosticări la fel de bine ca medicii CITEȘTE ȘI AI-ul face diagnosticări la fel de bine ca medicii

Sistemul de învățare mecanică din spatele aplicației a fost antrenat folosindu-se în jur de 53.000 de fotografii în care apărea 40 de copii. AI-ul a depistat 16 cazuri de ochi alb și a făcut acest lucru în medie 1,3 ani înainte ca medicul să-l poată observa.

Aplicația s-a dovedit mai eficientă în privința copiilor, însă cercetătorii spun că metoda funcționează indiferent de vârsta pacientului.

Oamenii de știință avertizează că aplicația pe care au creat-o nu are încă aprobarea forurilor medicale naționale și internaționale și nu poate înlocui consultul medical tradițional. Poate însă să aducă pacientul mai devreme în fața medicului pentru a se trata din timp de o afecțiune oculară.

Aplicația CRADLE este disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS.

viewscnt
Afla mai multe despre
aplicatie
smartphone
ochi
medicina