Robotul de pe Stația Spațială Internațională dobândește aptitudini emoționale

Robotul de pe Stația Spațială Internațională dobândește aptitudini emoționale
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 10 dec 2019

CIMON-2, a doua versiune a robotului care asistă astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale, a ajuns în spațiu și este pregătit să-și dovedească aportul practic și emoțional de care este capabil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În noiembrie 2018, când a început să opereze la bordul Stației Spațiale Internaționale, CIMON (Crew Interactive Mobile Companion) a devenit primul robot autonom care asistă astronauții în sarcinile acestora.

CIMON este rodul colaborării dintre Centrul Spațial German, IBM și Airbus și este un creier zburător inspirat de caracterul Simon Wright din serialul de animație Captain Future.

Acesta folosește inteligența artificială pentru a înțelege cum poate ajuta mai bine astronauții și a se adapta la situațiile imprevizibile de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

Oamenii de știință au creat un robot care-și modifică dimensiunea CITEȘTE ȘI Oamenii de știință au creat un robot care-și modifică dimensiunea

CIMON-2 are hardware și software mai bun, fiind îmbunătățit pe baza experiențelor dobândite de prima versiune.

Noua versiune folosește Watson Tone Analyzer, tehnologia celor de la IBM, pentru a înțelege din comunicarea cu astronauții emoțiile pe care le trăiesc aceștia.

Ideea nu este de a oferi consiliere emoțională astronauților, ci de a o oferi o părere obiectivă și a juca rolul “avocatului diavolului” atunci când este necesar.

Este, practic, o măsură împotriva a ceea ce specialiștii numesc gândire în grup - atunci când astronauții, după o perioadă îndelungată de coabitare și prietenie, ajung să gândească la fel și riscă să ia de comun acord o decizie greșită.

CIMON-2 deține informațiile necesare pentru realizarea experimentelor la bordul Stației Spațiale Internaționale. Astronauții îl pot întreba pur și simplu care este pasul următor sau de ce trebuie să folosească o anumită substanță în cadrul unui experiment.

Acesta va sta mai mult la bordul Stației Spațiale Internaționale decât prima sa versiune, urmând să acompanieze astronauții vreme de până la trei ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
statia spatiala
robot
inteligenta artificiala
astronauti