Director ASF: Plățile pentru pensiile private au depășit un miliard de lei, în octombrie

Director ASF: Plățile pentru pensiile private au depășit un miliard de lei, în octombrie
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 14 dec 2021

Plățile administratorilor de pensii private obligatorii (Pilonul 2) și facultative (Pilonul 3) către beneficiari au depășit 1 miliard de lei, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) valabile la 31 octombrie, prezentate de Corona Rădulescu, director de specialitate în cadrul instituției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Plățile către participanți la Pilonul 2 însumează 727 milioane de lei, iar cele către Pilonul 3 au atins 403 milioane de lei", a precizat Rădulescu.

Aceste plăți au fost realizate în perioada 2007 - 2021.

Reprezentantul instituției a afirmat că, în cursul anului 2022, ar putea fi lansate primele fonduri de pensii ocupaționale (Pilonul 4).

eMAG câștigă în fața Fiscului CITEȘTE ȘI eMAG câștigă în fața Fiscului

"Pilonul ocupațional se bazează pe inițiativa angajatorilor, aceștia decid dacă înființează un astfel de fond. E dificil de prognozat cum va evolua pilonul ocupațional, în condițiile în care a venit și pandemia, iar unele companii au avut probleme, s-au bazat pe ajutoarele de stat. Sunt convinsă ca in 2022 vom avea 1-2 fonduri de acest tip", a mai spus reprezentantul ASF.

Legat de proiectul de lege privind plata pensiilor, unde ASF asigură suportul tehnic către Ministerul Muncii, inițiatorul demersului legislativ, Rădulescu a afirmat că, în principiu, filozofia plăților pensiilor este anuitatea viagera.

"Cu alte cuvinte, plățile din activul net al participanților se realizează treptat, lunar. În cazul în care suma acumulată de participant în contul personal de pensie este redusă, atunci activul net va fi plătit într-o singură tranșă. Randametul la P2 în ultimii cinci ani este de 5,43%", a spus reprezentantul ASF.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
pensii private
plati