40% din magazinele din Venezuela au ușile închise. Proprietarii sunt aruncați pe pierderi de combinația dintre distrugerea monedei și majorarea salariului minim

40% din magazinele din Venezuela au ușile închise. Proprietarii sunt aruncați pe pierderi de combinația dintre distrugerea monedei și majorarea salariului minim

Pentru unele afaceri din Venezuela, zidul crizei economice și monetare este de netrecut.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 sep 2018

Reforma monetară și salarială introdusă acum o lună în Venezuela de președintele Nicolas Maduro are efecte contrare. Cel mai mare șoc se vede în comerț, unde unele antreprenorii au dificluități să-și țină în picioare afacerile. „Este furtuna perfectă”, vine mesajul din mediul de business.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Aproape 40% din magazinele din Venezuela au ușile închise și pentru multe business-uri aceasta pare a fi permanent. Este reacția pieței la majorarea cu aproximativ 3.500% a salariului minim la jumătatea lunii trecute, decizie luată de guvernul președintelui Nicolas Maduro, în paralel cu o devalorizare cu 96% a monedei naționale bolivar.

„Vreau ca țara să-și revină și am formula. Credeți-mă!”, declara atunci Maduro, fost șofer de autobuz și lider de sindicat. Totuși efectul pare a fi contrar cu precădere în comerț. Majorarea drastică a salariului minim a pus antreprenorii în imposibilitatea de a mai plăti angajații, după ce deja abia se țineau la linia de plutire cu prăvăliile lor în contextul declinului gradual al economiei.

Prețul unei cafele deja s-a dublat în Venezuela după denominarea bolivarului. Inflația anuală a ajuns la 100.000%, iar prognoza pentru decembrie e de 1.000.000% CITEȘTE ȘI Prețul unei cafele deja s-a dublat în Venezuela după denominarea bolivarului. Inflația anuală a ajuns la 100.000%, iar prognoza pentru decembrie e de 1.000.000%

Multe companii, pierzând pasul cu ritmul scumpirilor, deja vând produsele sub costul de producție de vreme ce salariile au crescut de 60 de ori. „Este furtuna perfectă”, a declarat pentru Miami Herald María Carolina Uzcátegui, președinte al Camerei de Comerț și Servicii din Venezuela. „Sunt decizii care au adus mai mulți oameni de afaceri în situația de a zice că nu mai pot face față.”

Antreprenorii sunt prinși între plafnările de prețuri impuse de autorități și obligativitatea de a plăti noul salariu minim. „Avem inspecții și ne forțează să vindem la prețurile de luna trecută”, spune Uzcátegui, adăugând că cine protestează față de aceste măsuri acum riscă să ajungă la închisoare, fără drept de apel.

Conform estimărilor oficiale, inflația a atins nivelul de 200% numai în luna august, ceea ce înseamnă că bolivarul și-a pierdut 2 treimi din valoare în numai 31 de zile. Prognoza de inflație a

Fondului Monetar Internațional pentru Venezuela este de 1.000.000% la finalul acestui an. După 10 ani de politici economice contradictorii ale puterii socialiste, salariile în Venezuela abia ajung pentru cumpărarea de mâncare. Țara a fost cea mai importantă sursă de imigrație pentru țările vecine din America Latină.

JPMorgan, cea mai mare bancă de pe Wall Street, anunță când va lovi următoarea criză financiară și care vor fi efectele CITEȘTE ȘI JPMorgan, cea mai mare bancă de pe Wall Street, anunță când va lovi următoarea criză financiară și care vor fi efectele

În urmă cu o lună, președintele Maduro a anunțat noul plan economic ce vizează ancorarea așteptărilor inflaționiste de o nouă criptomonedă guvernamentală, petro, conectată la prețul petrolului pentru o țară care dispune de rezerve importante de țiței. Rata de conversie petro/bolivar impusă de guvern a admis o devalorizare cu 96% a monedei naționale, în acord cu nivelurile de cotare din prima parte a anului de pe „piața neagră”.

Este un șoc pe 4 magazine din 10 nu l-au putut absorbi, astfel încât acestea au rămas închise. Johnny Herrera, proprietar în vârstă de 41 de ani, al unui magazin de produse hardware, declara pentru Reuters imediat după anunțul președintelui Maduro că deja a dat afară 2 angajați pentru că nu-și mai permitea să-i plătească și a rămas cu un singur muncitor. În vremurile bune, când industria petrolieră trăgea în sus toată economia, avusese chiar și 10 lucrători. „Chiar m-am gândit să închid cu totul și să vând”, spune Herrera.

Șocul nu a mers numai înspre comerț. Luis Carballo, brutar în vârstă de 59 de ani, nu știe dacă își mai poate ține în picioare mica firmă pe care o are de 45 de ani. „Trebuie să măresc prețurile... Și dacă nu vând, producția va scădea și va trebui să suspend câțiva angajați. Îmi pare foarte rău”, spune acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
venezuela
nicolas maduro
hiperinflatie
inflatie
bolivar