Banca Națională a României face primele referiri la situația politco-electorală de la finele anului trecut. Banca arată că tulburările politice interne au dus la creșterea dobânzilor și că situația rămâne o sursă de presiune pe cursul de schimb. Continuă de asemenea îngrijorările cu privire la situația fiscal-bugetară, în pofida măsurilor anunțate de guvern pentru acest an.
Managerii estimează o relativă stabilitate a activității economice și a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii și o creștere accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul, până în martie, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Gigant pleacă din România. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Cheltuielile de personal ale statului vor fi reduse cu 5% în 2025, excepție de la această decizie urmând să facă doar Sănătatea, Educația, MApN și MAI, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale. De asemenea, Administrația prezidențială va avea un minus de 10% la cheltuieli, Senatul -5%, iar Camera Deputaților -9%. Potrivit surselor Profit.ro, direcțiile județene de tineret și sport vor fi transferate consiliilor județene de la 1 iulie, iar cluburile sportive din subordinea ANS vor fi transferate orașelor unde își au sediul, iar în caz de refuz se vor desființa de la 1 iulie.
În 2024, Cluj-Napoca și Sibiu s-au aflat în fruntea clasamentului, fiecare remarcându-se prin puncte forte distincte. Cluj-Napoca a fost orașul cu cel mai mare scor total obținut din indicatorii obiectivi precum traficul, reperele, calitatea aerului și prețurile imobilelor, în timp ce Sibiu a avut cel mai bun scor luând în calcul 13 criterii subiective, notate de către locuitorii orașului. Brașovul a fost cel mai bine cotat oraș pentru siguranță, accesibilitatea transportului public, liniște și satisfacția locuitorilor.
Cel mai recent clasament mondial al universităților a fost publicat de Times Higher Education, plasând din nou Universitatea Oxford din Regatul Unit în fruntea clasamentului, conform Statista.com.
Creditul neguvernamental acordat de sectorul bancar a crescut anul trecut cu 8,9%, fiind peste rata inflației după doi ani de scădere reală. Masa monetară a crescut și ea cu două cifre, cu un avans mai mare pentru banii gheață din circulație, în timp ce depozitele sau majorat de asemenea cu o zecime – în decembrie foarte populare au fost depozitele în valută.
Vânzările globale de vehicule electrice pe baterii (BEV) au crescut în 2024 cu aproximativ 14%, la 10,4 milioane unități.
București, Ilfov și Timiș ocupă primele trei poziții în rândul regiunilor cu cele mai multe ipoteci intabulate în 2024, fiind urmate de Iași și Constanța.
Circa 133.000 de români au început în 2024 să economisească pentru vârsta retragerii prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul 3), cu 40% mai mulți decât în 2023 și reprezentând un record istoric pentru numărul de clienți nou-atrași în sistem într-un singur an.