Economia românească a intrat într-o zonă extrem de periculoasă, cu o activitate tot mai redusă pe majoritatea ramurilor economice și cu o inflație care rămâne printre cele mai mari din UE, cu creșteri de prețuri duble față de media țărilor europene. Este cel mai prost scenariu în care s-ar putea afla economia, pericolul stagflației (stagnare economică plus inflație) fiind tot mai evident, avertizează economistul Adrian Negrescu. Potrivit acestuia, dacă România nu va reduce „drastic” cheltuielile, riscă să încheie anul 2025 cu un deficit de peste 10%, ca o țară aflată în război. Soluții suplimentare ar fi reducerea „poverii fiscale” pe muncă, absorbția banilor europeni și evitarea creșterii taxelor, dar și eliminarea taxelor „aberante” care „au gonit” investitorii strategici, precum taxa pe stâlp și cea pe cifra de afaceri a marilor companii.
NN semnează în România. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Întreprinderile mici și mijlocii din România suferă din cauza subcontractărilor pe care le fac pentru firmele mari care sunt plătite cu întârziere de către stat, a fost unul din avertismentele transmise la Profit.ro IMM.
Firmele au avut în 2024 o mare provocare cu finanțarea capitalului circulant și o altă provocare, ce va continua și în acest an, dinspre rambursarea creditelor contractate prin programele guvernamentale, spune Cristina Andreea Totu, directoare a direcției pentru IMM din CEC Bank, la Profit.ro IMM.
Vicepreședinta Băncii Comerciale Române nu se așteaptă ca statul să încheie prea curând procesul de digitalizare. Dar cheamă băncile și ceilalți actori implicați în economie să investească în susținerea întreprinderilor mici și mijlocii – dintre care cele mai multe sunt firme foarte mici -, prin asigurarea unei predictibilități, a investițiilor în digitalizare și în educația antreprenorială.
Diferența vine în principal de la inflația acumulată în perioada menționată, de peste 57%, inclusiv de la dublarea cotațiilor medii angro la gaze naturale de pe piețele europene de profil în acești 9 ani, precum și de la înăsprirea fiscalității impuse industriei de țiței și gaze din 2016 încoace.
Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), punctează, la Profit.ro IMM, importanța dialogului între industria bancară și decidenții politici din România, dar și ajungerea la un punct de vedere comun între ambele părți, astfel încât să crească nivelul de bancabilitate al IMM-urilor, principalul motor al economiei românești.
Comisia Europeană a anunțat astăzi că a evaluat pozitiv jalonul privind reducerea ariei de aplicabilitate a regimului microîntreprinderilor, parte a cererii de plată 3 din cadrul PNRR al României. Până în prezent, 68 din cele 74 de jaloane și ținte au fost evaluate pozitiv în cadrul acestei cereri care se ridică la 2 miliarde euro (net de prefinanțare) în cadrul PNRR. Evaluarea preliminară a Comisiei este pozitivă pentru cele 68 de jaloane, dar prevede și o suspendare, după discuții cu partea română, a sumelor aferente jaloanelor neîndeplinite, ceea ce permite plata parțială a cererii trei și oferă o perioadă de timp Guvernului să îndeplinească jaloanele restante.
Inteligența artificială va fi folosită anul acesta pentru analiza mai rapidă și mai eficientă a înscrierilor în programul Start-Up Nation, a anunțat, la Profit.ro IMM, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului Terente Ciui.
Economia României a intrat în stagnare și are nevoie de măsuri rapide, urgente, transmite președintele interimar, Ilie Bolojan.