La începutul mandatului său, Donald Trump a fost întâmpinat cu un mare entuziasm și o avalanșă de optimism din partea liderilor marilor corporații americane. Într-un discurs triumfal susținut la o conferință susținută de investitori saudiți în Miami, Trump a declarat că „era de aur a Americii a început oficial.” Cu piețele bursiere în ascensiune și indicele bursier Nasdaq în creștere cu aproape 10% în doar câteva luni, entuziasmul era palpabil. Însă această exuberanță s-a risipit rapid, arată o analiză a publicației financiare de dreapta The Wall Street Journal.
PIB-ul per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) varia, în 2024, între 66% din media UE în Bulgaria și 241% în Luxemburg, arată datele preliminare publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Rata șomajului la nivelul Capitalei a scăzut în februarie, comparativ cu luna anterioară, până la 0,64%, conform datelor publicate de Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMOFM) București.
Primul trimestru al anului se încheie cu peste 50.000 de locuri de muncă postate de angajatori și aproape 3 milioane de aplicări.
Premierul Ciolacu a arătat că, după ce anul trecut era acuzat că vrea să naționalizeze Pilonul II, datele actuale arată că s-a atins un record lunar absolut la contribuțiile salariaților la Pilonul II, iar creșterea activelor la final de 2024 este de aproape 20%.
Premierul Marcel Ciolacu arată că ministrul Energiei că are toată susținerea sa, după ce a văzut că este atacat de anumite ONG-uri și partide. Șeful Executivului a pus acest lucru pe seama faptului că a început forajul în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră.
Industria europeană a retailului de lux a continuat să crească în 2024, însă într-un ritm mai moderat comparativ cu anii anteriori. Vânzările de bunuri de lux din Europa au avut o creștere de 4% față de 2023, dar sub ritmul din 2023 și 2022, când au fost înregistrate avansuri de 7%, respectiv 23%, semn că piața a intrat într-o fază de normalizare după creșterile post-pandemice.
Dacă în 2023 Guvernul a alocat circa 2% din PIB prin intermediul Fondului de rezervă bugetară, în 2024, Executivul a ajuns să aloce în acest mod 3,22% din PIB, respectiv 56,66 miliarde lei. Astfel, în anul alegerilor locale, parlamentare și prezidențiale (anulate), cu 13 miliarde lei primiți, Ministerul Dezvoltării a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor alocate prin acest mecanism, conform datelor analizate de Profit.ro.
Un procent de aproape 80% din produsele petroliere comercializate anul trecut în Republica Moldova, 748 mii tone din totalul de 948 mii tone, a provenit din România, în cazul benzinei procentul fiind practic de aproape 100%, conform analizei Profit.ro.
Connections Consult câștigă. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.