Avertisment FMI: Economia României dă semne de supraîncălzire. O politică fiscală mai prudentă ar ajuta la reechilibrarea economică. Fondul - îngrijorat inclusiv de nivelul scăzut al investițiilor și încetinirea reformelor, așteptări de noi măsuri fiscale

Avertisment FMI: Economia României dă semne de supraîncălzire. O politică fiscală mai prudentă ar ajuta la reechilibrarea economică. Fondul - îngrijorat inclusiv de nivelul scăzut al investițiilor și încetinirea reformelor, așteptări de noi măsuri fiscale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 iun 2018

Economia României prezintă semne de supraîncălzire, în contextul accelerării inflației și al adâncirii deficitelor fiscal și de cont curent, avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI), care transmite autorităților române că este îngrijorat inclusiv de nivelul scăzut al investițiilor și de încetinirea reformelor structurale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Consiliul Director al FMI a analizat raportul întocmit de echipa FMI care a venit la București în luna martie pentru consultările anuale în baza Articolului IV din Statutul FMI și salută creșterea robustă a economiei românești din 2017, ca și scăderea ratei șomajului la niveluri record, însă își exprimă îngrijorarea privind “semnale emergente de supraîncălzire”, enumerând inflația în urcare și adâncirea deficitelor gemene, respectiv deficitul fiscal și cel de cont curent.

FOTO Primele autobuze electrice, dotate cu wi-fi, au început să fie folosite în România CITEȘTE ȘI FOTO Primele autobuze electrice, dotate cu wi-fi, au început să fie folosite în România

Totodată, Consiliul atrage atenția că România rămâne în urmă în privința investițiilor, iar reformele structurale încetinesc.

“O politică fiscală mai prudentă ar ajuta la reechilibrarea economică și ar reduce povara la nivelul politicii monetare”, transmite FMI.

Directorii Fondului recomandă Guvernului să reducă deficitul sub pragul de 3% din PIB țintit în acest an și notează că autoritățile vor trebui, cel mai probabil, să implementeze măsuri fiscale suplimentare în acest scop.

De asemenea, ei notează că România ar trebui să evite noi tăieri de taxe și să modereze creșterile salariale și de pensii.

FOTO Coca-Cola renunță la o tradiție de 125 de ani și intră pe piața băuturilor alcoolice CITEȘTE ȘI FOTO Coca-Cola renunță la o tradiție de 125 de ani și intră pe piața băuturilor alcoolice

În privința luptei anticorupție, directorii FMI apreciază progresele înregistrate și încurajează autoritățile să mențină dinamica reformelor. 

Consiliul reiterează estimările prezentate anterior de echipa de experți care s-a aflat la București. Potrivit concluziilor misiunii FMI, creșterea PIB ar urma să încetinească la aproxmativ 5% anul acesta și la 3% pe termen mediu, urmare a diminuării impactului stimulilor fiscali, a investițiilor publice reduse, a încetinirii progresului în ce privește reformele structurale și a înăspririi condițiilor financiare.

În privința deficitului bugetar, FMI consideră că sunt necesare, având în vedere politicile actuale, măsuri de corecție echivalente cu 0,6% din PIB pentru respectarea obiectului Guvernului de încadrare în limita de 3%. Aceste eventuale măsuri ar trebui să protejeze cheltuielile de investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
economie
supraincalzire
consiliul director
articolul iv
deficit
inflatie