Contul curent a fost pe excedent în ianuarie, însă deficitul pe comerțul cu bunuri se adâncește

Economie   
Contul curent a fost pe excedent în ianuarie, însă deficitul pe comerțul cu bunuri se adâncește

Contul curent al balanței de plăți a fost pe un excedent de 416 milioane de euro în ianuarie, aproape dublu față de cel din aceeași lună a anului trecut. Datele privind importurile de bunuri și servicii s-au deteriorat și mai mult, însă, față de anul trecut.

Importurile de bunuri și servicii au crescut cu aproape un miliard de euro față de ianuarie 2016 la 5,73 miliarde de euro, în timp ce exporturile au crescut mai lent, cu 741 de milioane de euro la 5,72 miliarde de euro. Pe categoria de comerț România a înregistrat astfel un deficit de 6 milioane de euro, neglijabil ca valoare. Însă poziția s-a deteriorat față de ianuarie 2016, când pe comerț înregistra un excedent de 203 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Evoluția mai slabă vine din creșterea importurilor de bunuri cu peste 18% sau aproape 740 de milioane de euro față de anul trecut la 4,8 miliarde de euro. Exporturile de bunuri au crescut și ele cu aproape 500 de milioane de euro la 4,2 miliarde de euro, însă, cu un ritm de circa 14%, nu țin pasul cu importurile.

Balanța pe servicii a rămas relativ la nivelul de anul trecut, cu un excedent de 592 de milioane de euro. Lohn-ul și transportul și-au majorat excedentul, iar turismul a trecut pe deficit.

Întregul excedent din ianuarie este generat de intrările mai mari de venituri primare, cu o creștere de la 352 de milioane de lei la 802 milioane lei, care a făcut ca soldul să treacă de la un deficit de 115 milioane de lei pe acest capitol la un excedent de 399 de milioane de lei.

VIDEO & FOTO O scrisoare-capcană a explodat la sediul FMI CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO O scrisoare-capcană a explodat la sediul FMI

La capitolul venituri primare sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare -, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană.

Excedentul balanței de venituri secundare a scăzut cu 100 de milioane de euro față de luna ianuarie din anul trecut, la 23 de milioane de euro, pe fondul unor intrări mai mari și a unor ieșiri mai mici.

În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene.

În 2016, deficitul pe comerțul cu bunuri s-a adâncit cu circa 1,5 miliarde de euro față de 2015 la 9,3 miliarde de euro iar cel pe venituri primare s-a adâncit cu 1,1 miliarde de euro la 4,8 miliarde de euro. Astfel, deficitul pe întreg contul curent în 2016 a fost de 4,1 miliarde de euro, dublu față de 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
cont curent
balanta de plati
deficit
excedent cont curent
importuri