Economia zonei euro a continuat să se extindă în luna aprilie, dar într-un ritm mai lent, pe fondul unei cereri în scădere și al stagnării aproape complete a sectorului serviciilor, potrivit indicelui compozit PMI publicat de S&P Global și Hamburg Commercial Bank (HCOB), relatează CNBC.
Indicele HCOB Eurozone Composite PMI a scăzut la 50,4 în aprilie, de la 50,9 în martie, situându-se doar ușor peste pragul de 50 care separă creșterea de contracție, scrie News.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
”Creșterea economică a zonei euro a încetinit la începutul trimestrului doi, după o revenire modestă în primele trei luni ale anului. Sectorul serviciilor, care este un motor esențial al economiei, a stagnat practic în aprilie”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef al Hamburg Commercial Bank.
Indicele PMI pentru servicii a coborât la 50,1, de la 51,0 în martie, cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni și foarte aproape de pragul neutru.
Optimismul firmelor din servicii s-a diminuat, iar indicele privind așteptările de afaceri a scăzut la 55,1 de la 57,8 – cel mai redus nivel din ultimele 18 luni.
Cererea generală a înregistrat o scădere pentru a 11-a lună consecutiv, într-un ritm ușor mai accentuat decât în martie. Atât producătorii, cât și furnizorii de servicii au raportat o scădere a vânzărilor. Indicele noilor comenzi a coborât la 49,1 de la 49,5.
Comenzile pentru export au continuat să scadă, deși într-un ritm mai lent – cel mai lent din ultimii trei ani.

Companiile s-au bazat pe reducerea stocurilor restante pentru a-și menține activitatea, în condițiile în care comenzile neexecutate au scăzut pentru a 25-a lună la rând.
În ciuda ritmului lent de creștere, angajările în blocul euro au crescut pentru a doua lună consecutiv, deși într-un ritm modest și doar în sectorul serviciilor. În schimb, companiile din industrie au continuat să reducă locurile de muncă pentru a 23-a lună consecutiv.
La nivel național, datele arată variații semnificative. Irlanda a condus creșterea, cu un PMI de 54,0, urmată de Spania (52,5) și Italia (52,1 – maxim al ultimelor 11 luni). Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creștere marginală, cu un indice de 50,1, în timp ce Franța a rămas în teritoriu de contracție, la 47,8.
În ceea ce privește inflația, datele din aprilie arată o nouă temperare a presiunilor atât asupra costurilor de producție, cât și asupra prețurilor finale, acestea atingând cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni.
”Inflația a continuat să scadă, iar tot mai mulți membri ai Băncii Centrale Europene indică posibilitatea unei noi reduceri a dobânzii de referință în iunie. Aceste date par să le susțină poziția”, a concluzionat de la Rubia.