Directorii financiari ai companiilor din România sunt cei mai optimiști din regiune – studiu

Directorii financiari ai companiilor din România sunt cei mai optimiști din regiune – studiu
scris 20 mar 2017

Directorii financiari ai companiilor din România sunt cei mai optimiști din regiune, urmați de cei din Polonia, potrivit unui studiu al companiei de consultanță Deloitte. Astfel, 70% dintre directorii financiari români participanți la studiul Deloitte estimează venituri în creștere în următorul an și aproape jumătate estimează o creștere PIB de peste 2,6%, ceea ce îi poziționează drept cei mai optimiști din regiune.

"Cu cea mai mare rată de creștere din Europa în 2016, România vine după o perioadă de stabilitate și prosperitate care anul trecut a atins vârful. Cu toate acestea, operăm într-un climat dificil, cu mulți factori de risc, care pot să încetinească economia României”, a spus Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte România. Aceasta este a opta ediție a studiului CFO Survey.

Evenimente externe precum Brexit au generat sentimente contradictorii, astfel că jumătate dintre directorii financiari români intervievați în cadrul CFO Survey anticipează efecte negative asupra afacerilor pe care le conduc, iar 39% ca având un impact pozitiv, în special datorită creșterii ratei retenției pe piața locală. 63% dintre directorii financiari consideră că actualul climat de business are un grad firesc de incertitudine.

Deloitte: Directorii financiari sunt optimiști cu privire la creșterea economică și a afacerilor; aproape 60% văd creșteri ale numărului angajaților CITEȘTE ȘI Deloitte: Directorii financiari sunt optimiști cu privire la creșterea economică și a afacerilor; aproape 60% văd creșteri ale numărului angajaților

"Directorii financiari locali sunt mai degrabă interesați de menținerea performanțelor operaționale actuale decât dispuși să își asume activități riscante, tendință care ne așteptăm să continue", a mai spus Hassan.

Principalele arii care îi preocupă pe directorii financiari din România sunt lipsa personalului calificat și presiunea pieței asupra scăderii prețurilor pentru bunuri sau servicii.

Potrivit studiului, directorii financiari români sunt mai precauți și reticenți în asumarea riscurilor, întrucât 70% dintre ei consideră că nu este momentul să-și încarce bilanțurile contabile cu riscuri suplimentare. De asemenea, 74% dintre directorii financiari consideră controlul asupra costurilor drept o prioritate pentru business, iar 42,2% cred că scăderea cheltuielilor directe și indirecte este importantă.

Principale concluzii ale Deloitte CFO Survey în România:

  • Majoritatea directorilor financiari din România estimează o creștere a PIB de peste 2,6% în 2017
  • 60% dintre cei intervievați estimează că indicele prețurilor de consum va crește în anul următor
  • Aproape jumătate dintre directorii financiari intervievați estimează o rată scăzută a șomajului, în timp ce majoritatea anticipează că efectivele lor vor crește
  • Pentru 62,5% dintre directorii financiari, climatul de business actual are un grad normal de incertitudine
  • Pentru 42% dintre directorii financiari, scăderea cheltuielilor reprezintă o arie care îi preocupă
  • 70% dintre directorii financiari estimează venituri în creștere în anul care vine
  • 47% dintre directorii financiari se așteaptă la o stagnare a marjelor operaționale, un indiciu potrivit căruia companiile vor să-și mențină performanțele operaționale actuale
  • Mai bine de jumătate dintre directorii financiari intervievați au sentimente negative față de Brexit, iar 39% estimează un impact pozitiv

A opta ediție a CFO Survey cuprinde opiniile a aproape 600 de directori financiari din 12 țări din Europa Centrală: Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina. Chestionarul anual înregistrează gândirea și acțiunile directorilor financiari reprezentând cele mai influente companii din Europa de Est. Studiul are în vedere preocupările directorilor financiari din cinci arii majore: climatul de afaceri, prioritățile companiilor, priorități financiare, rolul directorului financiar.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
deloitte
studiu
cfo
directori financiari