Dobânzile la împrumuturile statului pe termen lung scad la al doilea cel mai redus nivel din acest an

Economie   
Dobânzile la împrumuturile statului pe termen lung scad la al doilea cel mai redus nivel din acest an

Randamentul la titlurile pe 10 ani a scăzut vineri și luni, la al doilea cel mai redus nivel din 2025, pe fondul adoptării de către guvern a măsurilor de reducere a deficitului bugetar. Trezoreria a luat un nou împrumut din piața internă.

Dobânzile din piața secundară pentru obligațiunile la 10 ani au scăzut la 7,23% luni, de la 7,3% joi și 7,4% miercuri. Este al doilea cel mai redus nivel din acest an, cel mai scăzut fiind cel din 7 aprilie, de 7,22%.

Urmărește-ne și pe Google News

Față de perioada de maximă tensiune dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, randamentele la 10 ani au scăzut cu 1,2 puncte procentuale.

„Pe piața obligațiunilor am observat o scădere a randamentelor săptămâna trecută, în special în România și Polonia. În ambele țări, evoluțiile locale susțin un nivel mai scăzut al randamentelor pe 10 ani. În România, guvernul a anunțat un pachet substanțial de consolidare fiscală. În Polonia, banca centrală a decis să reducă rata dobânzii cheie din cauza inflației așteptate mai scăzute și a ajustărilor perspectivelor în consecință”, arată o notă de analiză a Erste.

Finanțele au luat 561 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune scadentă în aprilie 2029. Băncile au subscris 836 de milioane de lei, față de un prospect de 400 de milioane de lei. Randamentul mediu de adjudecare a fost de 7,34% pe an, egal cu cel plătit săptămâna trecută pentru un împrumut scadent în iulie 2034.

Randamentele pe termen mediu și scurt rămân mai ridicate decât cele de la finele lunii aprilie. Curba randamentelor rămâne relativ plată, ceea ce înseamnă că investitorii iau în calcul o situație economică nefavorabilă pe termen scurt, cu o creștere a inflației și riscuri încă ridicate, care ar urma să se estompeze.

La titlurile pe 12 luni, randamentul de 6,92% este cu circa 1,4 puncte procentuale sub maximele de la mijlocul lunii mai.

Guvernul a decis să facă reducerea deficitului bugetar, care anul trecut a atins 9,3% din PIB (peste nivelul din pandemie și apropiat de cel din timpul Marii recesiuni globale din 2009) mai ales pe seama creșterii taxării în acest an – TVA, accize, impozit pe bănci și pe dividende.

Măsuri pentru creșterea veniturilor reprezintă 0,5% din PIB în acest an și 1,71% din PIB în 2026. Reducerea cheltuielilor bugetare este de doar 0,06% în acest an, dar ar urma să ajungă la 2,82% din PIB în 2026.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica
dobanzi titluri de stat