Restanțele la plată înregistrate de către companiile din subordinea Guvernului au crescut accelerat și au ajuns la 8,3 miliarde de lei, relevă datele Ministerului Finanțelor analizate de Profit.ro. Un nivel mai ridicat al plăților restante a fost înregistrat, cel mai recent, în decembrie 2016.

Acumularea restanțelor a avut loc între septembrie 2020, când acestea se situau la 4,3 miliarde lei, și martie 2021, când au ajuns la 8,3 miliarde lei.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Datele se referă la cele 209 companii din subordinea Guvernului și nu includ alte 1.012 companii mai mici din subordinea autorităților locale. Restanțele companiilor autorităților locale sunt de 2,4 miliarde lei, în urcare ușoară comparativ cu septembrie.

De ce este important: Guvernanții declară susținut că doresc restructurarea companiilor de stat, astfel încât acestea să devină eficiente și profitabile, însă evoluția din ultimele luni este îngrijorătoare. Situația financiară a companiilor de stat ar putea fi afectată și de impactul economic al măsurilor pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Autoritățile sunt, însă, opace pe astfel de subiecte, furnizează informații puține și fără explicații.

Din cele 8,3 miliarde lei, 2,67 miliarde lei sunt restanțe către bugetul de stat, iar 5,64 miliarde lei către alți creditori, cel mai probabil companii private sau alte companii de stat.
Pentru comparație, în martie 2020, plățile restante ale companiilor controlate de administrația centrală se situau la 3,36 miliarde de lei, iar la 30 septembrie 2019, cu puțin înainte ca guvernul PSD să fie înlocuit cu un guvern PNL, restanțele erau de 5 miliarde de lei.
Cel mai recent, companiile de stat din subordinea Guvernului au înregistrat restanțe mai mari în decembrie 2016, la 13,8 miliarde de lei.
Și rezultatul brut înregistrat de companiile Guvernului s-a înrăutățit, de la 2,03 miliarde lei în primul trimestru al anului trecut, la 1,16 miliarde lei în primele trei luni din 2021. Ianuarie-martie 2020 reprezintă ultimul trimestru cu un impact redus al restricțiilor economice introduse pentru combaterea pandemiei.

Numărul angajaților companiilor subordonate administrației centrale a scăzut în perioada septembrie 2020 - martie 2021 cu 1.834, la 169.438.
Situația companiilor de stat - martie 2021