Economia României - evoluție ușor peste media europeană

Economie   
Economia României - evoluție ușor peste media europeană

Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro și Uniunii Europene a înregistrat un avans de 0,3%, în primul trimestru din 2024, comparativ cu trimestrul patru din 2023, arată datele publicate de Eurostat.

Conform datelor revizuite, PIB-ul ajustat sezonier a crescut în majoritatea statelor membre UE, singurele scăderi fiind înregistrate în Danemarca (minus 1,8%), Estonia (minus 0,5%) și Țările de Jos (minus 0,1%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Românii și-au ales filmul preferat CITEȘTE ȘI Românii și-au ales filmul preferat
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Statele membre cu cel mai puternic avans al Produsului Intern Brut în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, au fost: Malta (1,3%), Cipru (1,2%) și Croația (1%). Economia României a înregistrat o evoluție ușor peste media europeană, cu un avans a PIB-ului de 0,4% în primele trei luni ale anului, după o contracție de 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,4% în zona euro și cu 0,5% în UE în primele trei luni ale acestui an. Și în acest caz, statele membre cu cel mai puternic avans al PIB-ului au fost Malta (4,6%), Croația (3,9%) și Cipru (3,4%). În cazul României, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 1,8% în ritm anual în primele trei luni ale anului, după un avans de 1,1% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Datele Eurostat sunt similare cu cele anunțate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), care a revizuit în jos creșterea economică a României din primele trei luni ale acestui an, la 0,4%, de la 0,5% cât estima anterior, iar față de același trimestru din 2023, PIB-ul a înregistrat o creștere cu 0,1% pe seria brută și cu 1,8% pe seria ajustată sezonier.

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 416,318 miliarde lei prețuri curente, în creștere - în termeni reali - cu 0,4% față de trimestrul IV 2023 și în creștere cu 1,8% față de trimestrul I 2023. Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 339,404 miliarde de lei prețuri curente, în creștere - în termeni reali - cu 0,1 % față de trimestrul I 2023.

Potrivit datelor INS, la creșterea PIB, în trimestrul I 2024 față de trimestrul I 2023, au contribuit în mod deosebit următoarele ramuri: informațiile și comunicațiile (+0,2%), cu o pondere de 8,9% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 2%; activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (+0,2%), cu o pondere de 2,6% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 7%; administrația publică și apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învățământul; sănătatea și asistența socială (+0,1%), cu o pondere de 15% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 0,9%; impozitele nete pe produs (+0,6%), cu o pondere de 8,3% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului lor cu 6%.

O contribuție negativă la creșterea PIB a înregistrat-o industria (-0,2%), cu o pondere de 18,3% la formarea PIB și care a înregistrat o scădere a volumului de activitate cu 1,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
romania