Execuția bugetului după 6 luni - deficit de 2,34% din PIB

Execuția bugetului după 6 luni - deficit de 2,34% din PIB
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iul 2023

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 37,21 miliarde lei, respectiv 2,34% din PIB, față de deficitul de 23,51 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB aferent primelor șase luni ale anului 2022. 

I. VENITURILE BUGETULUI GENERAL CONSOLIDAT

Urmărește-ne și pe Google News

Veniturile totale au însumat 242,74 mld lei în primele șase luni ale anului curent, în creștere cu 12% (an/an). Evoluția a acestora a fost susținută de avansul încasărilor din impozitul pe salarii și venit, contribuțiile de asigurări, impozitul pe profit, fondurile europene și TVA.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Dinamici pozitive, însă mai temperate, se observă în cazul TVA - pe fondul decelerării bazei macroeconomice relevante (explicată printr-un efect de bază ridicat aferent anului trecut), respectiv în cazul veniturilor nefiscale - influențate și de diminuarea încasărilor din redevențe, pe fondul descreșterii prețurilor energiei.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 20,70 mld lei, consemnând o creștere de 22,3% (an/an), determinată de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (89,0%)1 și impozitul pe veniturile din pensii (40,3%2), încasările aferente declarației unice consemnând, de asemenea, o dinamică pozitivă, de 11,4%. Totodată, veniturile dinimpozitul pe salarii au înregistrat un avans de 9,2%, sub evoluția fondului de salarii din economie (14,9%3), dinamica acestei categorii de încasări fiind influențată de extinderea în sectorul agricol și industria alimentară a facilității acordate salariaților din construcții.

Angajările „pe pile”, printre cele mai mari frici ale românilor CITEȘTE ȘI Angajările „pe pile”, printre cele mai mari frici ale românilor

Contribuțiile de asigurări au înregistrat 76,75 mld lei, în creștere cu 12,1% (an/an). Ca și în cazul impozitului pe salarii, dinamica acestora s-a situat sub evoluția fondului de salarii din economie, ca efect al extinderii în sectorul agricol și industria alimentară a facilității acordate salariaților din construcții, conform Legii nr. 135/2022, al măsurii privind încetarea de la plată a CASS pentru veniturile din pensii mai mari de 4.000 lei și restituirea, începând cu 1 martie 2023, a sumei reținute cu titlul de CASS din veniturile din pensii, respectiv neincluderea în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună pentru angajații care încasează salariul minim brut pe țară.

Încasările din impozitul pe profit au însumat 12,74 mld lei, consemnând o creștere de 18,4% (an/an), susținută de avansul încasărilor din impozitul pe profit de la agenții economici (23,5%).

Încasările nete din TVA au înregistrat 48,69 mld lei, în creștere cu 7,0% (an/an). 

II. CHELTUIELILE BUGETULUI GENERAL CONSOLIDAT

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 279,96 mld lei au crescut în termeni nominali cu 16,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele șase luni ale anului 2023 au înregistrat o creștere cu 0,6 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2022, de la 17,0% din PIB la 17,6% din PIB.

Chiriile continuă să se scumpească. Unde sunt cele mai ieftine case CITEȘTE ȘI Chiriile continuă să se scumpească. Unde sunt cele mai ieftine case

Cheltuielile de personal au însumat 63,08 mld lei, în creștere cu 8,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 4,0% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mici față de aceeași perioadă a anului precedent
.
Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost 36,09 mld lei, în creștere cu 12,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. O creștere se reflectă la bugetele locale, respectiv 15,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, precum și la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de 15,4% pentru decontarea medicamentelor cu și fără contribuție personală și a medicamentelor utilizate în programele naționale de sănătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
executie